Ako si pomôcť pri liečbe bulímie?

Mam 22 rokov, 173 cm a 55 kg. Od strednej skoly mam problem s bulimiou, absolvovala som trojtyzdnove liecenie na psychyatrii, co mi viac ublizilo nez pomohlo, ale aspon som sa zmobilizovala a dostala sa z toho sama. Na cas. Teraz som vyrovnanejsia sebavedomejsia, ale stale potrebujem vracat. Po praci utekam z obeda domov a vyvraciam sa, napatie sa uvolni. Potom sa vsak citim velmi slaba. Poradite mi? K lekarom v ambulancii ma uz ani certi nedostanu...

Otázka

Ako si pomôcť pri liečbe bulímie?

Odpoveď

Áno, prečisťovanie, žiaľ, "plní" aj akúsi funkciu zbavovania napätia. Bolo by dobré, keby ste si poctivo zodpovedali na otázku, z čoho vzniká vaše napätie, aké emócie (hnev, žiaľ, strach, ľútosť a pod.) a priania v sebe zadržiavate, prečo sa vlastne celý deň napínate a či neexistuje iný, konštruktívnejší spôsob, ako sa uvoľniť.

Napr. porozprávať sa s chápajúcim človekom o tom, čo vás trápi. A napokon najlepšie by bolo, keby ste sa pokúsili nejaký čas to napätie aj ustáť, uniesť ho, keď dokážeme uniesť nepohodu, zvyšuje to našu toleranciu na záťaž, robí nás to silnejšími a odolnejšími, a naše telo si postupne nachádza zdravý, prirodzený spôsob, ako sa vyrovnať s nepohodou. Je to dlhodobejší proces, a potrebovali by ste možno počas neho fundovaného sprievodcu – psychoterapeuta.