Ako pribrať?

Mam 23 rokov, 176 cm, 51 kg. Mam z toho komplex. Citim sa zdrava, i ked nejem pravidelne. Jest mi vsak chuti, zvladam aj niekolko chodov bez problemov a jem asi az privela sladkosti. Moje osobne max = 58 kg. Optimum, pri ktorom sa citim najlepsie, vzdy bolo 56 kg. Po tragedii v rodine (smrt otca) mi klesla hmotnost pod 50 kg, odvtedy sa mi nedari vobec pribrat. Da sa to nejako riesit?

Otázka

Ako pribrať?

Odpoveď

Píšete, že vaša hmotnosť značne kolíše od toho, ako sa cítite, a že stresy, straty, trápenia sa podpisujú pod vašu hmotnosť. Strata otca je naozaj veľmi veľká ujma a je pravdepodobné, že ste mohli trpieť nechutenstvom a menej jesť v dôsledku hlbokého smútku, ktorý ste prežívali.

Ak ste somaticky zdravá a napokon váš lekár vám to potvrdzuje a nevidí žiadnu telesnú prekážku, ktorá by mohla brániť pribratiu, potom bude v pozadí asi psychická príčina tohoto stavu, možno ešte nespracovaný žiaľ, hnev, možno nejaké nenaplnené priania, a menší príjem potravy môže byť jeden zo spôsobov, ako sa vyrovnávate svojsky s týmito problémami.

Bolo by dobré vyhľadať psychoterapeuta a dohodnúť si s ním niekoľko sedení, aby ste sa mohli lepšie prizrieť na skutočnú príčinu vašej zníženej hmotnosti.