Docital som sa o tom, ze crevne parazity mozu byt velmi nebezpecne. Vraj napadaju pluca, oci, mozog, pecen, srdce atd. Tiez som pocul, ze sa siria aj vzduchom a celkovo velmi lahko. Preco sa im potom v prevencii priklada taky maly vyznam? Preco nie je pov

Otázka

Docital som sa o tom, ze crevne parazity mozu byt velmi nebezpecne. Vraj napadaju pluca, oci, mozog, pecen, srdce atd. Tiez som pocul, ze sa siria aj vzduchom a celkovo velmi lahko. Preco sa im potom v prevencii priklada taky maly vyznam? Preco nie je povinne odcervovanie? Na sebe, rodine a okoli pozorujem viacero symptomov, za ktore mozu byt zodpovedne hlisty (problemy s prieduskami, caste hnacky, zaludocne problemy, zenske problemy, atd.)

Odpoveď

V našich klimatických a sociálnych podmienkach sú črevné parazity spôsobujúce ťažzké ochorenia, našťastie vzácnosťou. V detských kolektívoch sú pomerne rozšírené parazity ako Ascaris lumbricoides (škrkavka detská), ktorá môže byť nebezpečná (opísané sú prípady perforácie tenkého čreva) a má okrem črevných prejavov aj prejavy pľúcne (jej larvy prechádzajú tzv. enteropulmonálnym, t.j. črevnopľúcnym cyklom).

Nie je mi známe, že choroby, ktoré uvádzate vo svojej otázke (inf. mononukleóza, chlamýdiové infekcie), súvisia s črevnými parazitmi. Na druhej strane najnovší výskum v oblasti parazitov (napr. toxoplasma gondii) prináša vzrušujúce poznatky, na základe ktorých sa možno budú prepisovať celé kapitoly fyziológie, infektológie, psychológie a psachiatrie.

Ak máte pocit, že u vás, alebo nejakého príslušníka vašej rodiny sa vyskytujú príznaky črevnej parazitózym dajte sa/ich vyšetriť na parazity. Ak sa preukážu, liečba je jednoduchá, ak nie, budete pokojnejší a budete príčinu zdravotných ťažkostí u seba/vašich blízkych hľadať inde.