Aké sú najlepšie vakcíny proti pneumokokovým infekciám a kliešťovej encefalitíde?

Mám 22-mesačnú dcérku, ktorú chcem dať zaočkovať proti pneumokokovým infekciám a taktiež proti kliešťovej encefalitíde. Chcem vás poprosiť o odporúčanie najlepších vakcín vzhľadom na vek, reakcie... atď. Taktiež by som sa chcela poradiť, aké majú odstupy od týchto očkovaní, resp. kedy je najlepšie očkovať. Taktiež by ma zaujímalo, či sú na slovenskom trhu dostupné Emmla náplaste na lokálne znecitlivenie pri očkovaní, resp. či existujú podobné preparáty na našom trhu.

Otázka

Aké sú najlepšie vakcíny proti pneumokokovým infekciám a kliešťovej encefalitíde?

Odpoveď

Proti pneumokokom sa ockuje az od 2 rokov a nie vsetky deti, o tomto ockovani by mal rozhodnut lekar, pokial ide o rizikove dieta s casto sa opakujucimi ochoreniami dychacich ciest.
Proti klestovej encefalitide mozete dat zaockovat hned teraz, je to najvhodnejsie obdobie. Na slovenskom trhu su 2 vakciny fsme-inject a encepur pre deti. V podstate je to jedno, ktoru pouzijete, su rovnako kvalitne. Na jedno dieta potrebujete 3 davky. Po prvej sa preockuje o 1 až 3 mesiace a po druhej o 9 až 12 mesiacov. Odporuca sa preockovat kazdych 3 až 5 rokov.
Odstup pri roznych druhoch ockovania urci lekar, ale ja by som odporucal tak 4 tyzdne, aby sa organizmus mal cas vyrovnat s jednou a az potom "bojovat" s inou vakcinou, lebo v podstate ide o to, aby si vytvoril dostatok protilatok proti danej chorobe.
Na vasu druhu otazku tykajucu sa naplasti emmla - na Slovensko sa uz nedovazaju a takze nie su dostupne. Da sa pouzit mesocain gel na lokalne znecitlivenie miesta vpichu.