Pri nádche a chrípke ihneď strácam hlas

Pri nádche, chrípke a podobných ochoreniach mi všetko najskôr "sadá" na hlasivky. Ihneď strácam hlas, tažko sa mi rozpráva. Ako sa mám starať o svoje hlasivky?

Otázka

Pri nádche a chrípke ihneď strácam hlas

Odpoveď

V prvom rade by ste mali konzultovať špecialistu otorinolaryngológa, ktorý by Vám mal vyšetriť hlasivky a ich funkciu. Týmto vyšetrením určí, či nemáte nejako poškodené hlasivky a ich funkciu a prípadne Vám poradí nejaké opatrenia alebo liečbu.

Váš problém sa vyskytuje aj u alergikov. Takže podľa výsledku vyšetrení u ORL špecialistu potom prípadne navštívte alergológa.

Ja sám trpím problémom, ktorý ste opísali a často po hodinovej prednáške v posluchárni stratím hlas. Ako prvú pomoc odporúčam zábal: jednu šatku namočíte v studenej vode, vyžmýkate, omotáte okolo hrdla a druhou suchou šatkou mokrý zábal prekryjete. Ponecháte takto zo dve hodiny, potom procedúru zopakujte. Zábal si môžete ponechať aj cez noc, resp. dovtedy, kým Vás nezačne na krku omínať a nezložíte si ho :-) Občas pomôže tabletka antihistaminika, ktoré v malých baleniach sú dostupné ako voľnopredajné lieky v lekárňach (napr. Loratadin, Cetirizin - pod rôznymi firemnými názvami) Niektorým pacientom pomôže aj cmúľanie pantenolových pastiliek, doplnkové polyvitamínové preparáty.