Ktorý bylinkový čaj je najlepší? Určite má každý svoj obľúbený a každý má i vlastný názor na to, ako si pripraviť najlepšiu šálku čaju. Veď sa aj hovorí, že sto ľudí - sto chutí. Nech je to akokoľvek, čaj zlepšuje našu náladu a kognitívne schopnosti.
Občas je dobré si prečistiť krv, kde sa hromadia aj nežiaduce látky. Existujú prírodné cesty, ako zbaviť krv týchto substancií. Ide o zeleninu, ovocie a bylinky prístupné každému z nás.
Pŕhľava dvojdomá je výborná bylinka podporujúca zdravie. Ktosi raz povedal, že keby ľudia vedeli doceniť liečivé účinky pŕhľavy, tak by ju pestovali. Našťastie, rastie sama, len ju treba vyhľadať, natrhať, prípadne usušiť do zásoby.
Pŕhľava upravuje trávenie a činnosť čriev. Má aj žlčopudné a močopudné účinky. Pripravujeme z nich polievky, omáčky, omelety. Pridávame do šalátov, miešaných vajec i do nátierok. Zbierame najmladšie výhonky.
Už od nepamäti sa ľudia liečili bylinkami, z ktorých si pripravovali chutné čaje pomáhajúce s takmer každým zdravotným problémom. Dôležité však je naštudovať si účinky jednotlivých byliniek, aby sme si nimi namiesto pomoci neuškodili.
Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).