Predpokladá sa, že na celom svete trpí na anémiu asi 30 % ľudí. S anémiou sa stretáva každý lekár a jej správne zatriedenie vedie rýchlejšie k určeniu diagnózy a možnosti adekvátnej liečby.
Ktoré 4 látky by mali užívať všetci Slováci bez výnimky? Mladí či starší, deti, seniori i budúce mamičky? Čo by ste mali pravidelne zaradiť do svojho denného príjmu v podobe doplnkov výživy? Ako už samotný názov napovedá – výživové doplnky slúžia na doplnenie látok, ktorých máme v strave nedostatok.
Železo je základný minerál, ktorý v našom organizme zohráva významnú úlohu. Pomáha pri krvotvorbe, únave, prispieva k správnemu fungovaniu imunity. Keďže si ho náš organizmus nevie sám vytvoriť, získavame ho z potravy alebo dopĺňame vo forme výživových doplnkov. K ľahko stráviteľným a účinným formám patrí tzv. mikroenkapsulované železo.
V balení s červeným mäsom sa zvykne nachádzať aj prirodzene červená tekutina, ktorá vyzerá ako krv. Tá istá tekutina vyteká z vášho ´´rare´´ či ´´medium rare´´ stejku po prekrojení. Krv to však nie je.
Snažíte sa dodržiavať dostatok spánku, no aj tak sa cez deň cítite akoby ste posledný týždeň ani oka nezažmúrili? Neviete čo s tým? Poradíme vám, čo robiť a čo nie, aby ste boli každý deň plní energie.
Hoci pochádza až z juhozápadnej Ázie, dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho zdravého jedálnička. Obsahuje kvantum výživných látok a vitamínov. Je len minimálne kalorický a dajú sa z neho pripraviť ozajstné lahôdky.
Železo je najdôležitejšou zložkou krvného farbiva hemoglobínu, ktorá sa nachádza najmä v plodinách ako sú mäso, pečienka, vaječný žĺtok a celozrnné výrobky. Tento stopový prvok slúži na prenos kyslíka do všetkých orgánov a má v našom tele významné miesto.
Ak vám ľudia často opakujú, že ste bledí a popritom sa aj vy sami cítite slabí, máte problémy s dychom a búši vám srdce, vedzte, že jednou z príčin môže byť aj anémia. Najmä diabetici, ktorí majú ťažkosti s obličkami, mávajú tento problém.
Železo je životne dôležitý prvok. Najbohatším zdrojom v našej potrave je červené mäso, taktiež je obsiahnutý v mastných rybách, v tmavom mäse kurčiat a moriek. Ďalej sa nachádza v niektorých druhoch orechov, semenách, fazuli, sušenom ovocí, listovej zelenine či cereáliách.
Pri výbere minerálnej vody je dôležité preštudovať si tabuľku obsahu jednotlivých minerálov na etikete. V nasledujúcom zozname vám preto predstavíme najdôležitejšie minerály a ich účinky na ľudský organizmus.