Kvalitný burčiak obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok., s vypitým množstvom však opatrne.
Až do začiatku 19. storočia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Dnes je k dispozícii takmer pre každého, obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Skúste si z nej pripraviť nasledujúcu polievku s cesnakom, cibuľou, zázvorom i vínom.
Hoci špargľa patrí k jari, oceníme ju aj počas horúcich letných dní, kedy sa nám žiada ľahší jedálniček. Vyskúšajte si ju jednoducho zapiecť s ementálom, prosciuttom a pridajte trošku bieleho vína.
Konzumuje sa surová, varená, pečená aj smažená. Ťažko sa bez nej zaobíde nejaká kuchyňa. Cibuľa tvorí základ väčšiny jedál. To je však len jedna časť jej využitia. Vo veľkom sa používa ako prírodný liek, ktorý funguje už po stáročia.
Králičie mäso patrí medzi najkvalitnejšie druhy. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.
Brusnice patria k plodom, ktoré si zaslúžia úctu aj v medicíne. Vo farmaceutickom odvetví sa môžeme so silnými extraktmi stretnúť pri príprave mnohých vitamínov a liekov. Zvlášť pokiaľ ide o liečbu zápalov močových ciest.
Každé ročné obdobie má svoje čaro, k tomu zimnému patria Vianoce, sneh a mráz. Nie je nič lepšie ako dotvoriť atmosféru a zároveň sa zahriať tradičnými nápojmi ako sú punč, varené víno, grog, alebo aj čaje s aromatickými ingredienciami.
Alkohol vzniká v prírode v malých množstvách, aj bez pričinenia človeka, všade tam, kde kvasí zrelé, sladké ovocie či obilie, alebo iné škrobovité a cukornaté substráty. Problémom je, udržať jeho konzumáciu na úrovni neškodnej organizmu. Pri pravidelnej konzumácii vzniká pomerne rýchlo alkoholová závislosť.
Čakáte návštevu? K bielemu vínu, prípadne k pivu sa výborne hodí domáce slané pečivo s pivom – praclíky alebo jednoduché pleteničky, ktoré sa zase skôr hodia k miešanému zeleninovému šalátu a k rôznym mäsovým pochúťkam. Vyskúšajte, určite zabodujete.
Sú ľudia, ktorí na burčiak nedajú dopustiť. Akýsi „predskokan“ vínneho moku obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných mikroživín – má to teda svoj dôvod. Pozor však, ani s jeho konzumáciou to netreba preháňať.