Seriál o top slovenských pracoviskách pre zriedkavé choroby predstavuje Oddelenie klinickej onkológie E, ktoré patrí pod II. Onkologickú kliniku LFUK a NOÚ. Viac ako 20 rokov sa venuje liečbe nádorov tráviaceho traktu, malígneho melanómu a tiež pľúc a hrudníka.
Bolesti brucha, riedka stolica, časté hnačky, nafukovanie, zvýšená teplota... Aj to môžu byť príznaky toho, že s vaším tenkým črevom niečo nie je v poriadku. Pozrite sa, aké ochorenia ho postihujú najčastejšie.
Tenké črevo (intestinum tenue) patrí do tráviacej sústavy, ktorej hlavné funkcie sú príjem potravy, trávenie, vstrebávanie a odstraňovanie nestráviteľných odpadových látok. Ide o najdlhšiu časť tráviaceho traktu, kde prebieha tá najdôležitejšia časť trávenia.
Citlivosť na lepok sa podľa najnovších zistení javí ako skutočný zdravotný problém a konzumácia bezlepkovej stravy nie je len módnym výstrelkom. Niektorí ľudia totiž po zjedení lepku trpia zmenami v tele, odlišnými od tých, ktoré sprevádza buď celiakia alebo alergia na pšenicu.
Ženy sú väčšinou anemické a muži zase majú vysoký krvný tlak. Čím to je? Za obomi je skrytý element Oheň – srdce, tenké črevo. Špeciálnu pozornosť by sme im mali venovať najmä teraz v lete.
Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.
Meckelov divertikul je malý vyčnievajúci vačok, ktorý vychádza zo steny tenkého čreva. Prominuje do brušnej dutiny, nie do črevného lúmenu.
Celiakia je ochorenie charakterizované poškodením tenkého čreva, spojeným so zníženou schopnosťou absorbovať, vstrebávať živiny z čreva. Je to dedičné ochorenie vyvolané intoleranciou gluténu, bilekoviny obsiahnutej v obilninách.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná, napr. mlieko, vajcia, saláma, majonéza, zmrzlina,..
Crohnova choroba je zápalové ochorenie tráviaceho systému s chronickým priebehom charakterizované fázami aktivity a remisie (úľava od choroby).