Asi už nikoho neprekvapí, že biely cukor skutočne nie je pre nás zdravý. Cukor sa do tela dostáva v mnohých formách a je takmer nemožné sa ho vyvarovať , ak budeme jesť akýkoľvek typ priemyselne spracovanej stravy. Väčšina ľudí zažíva skvelý pocit potom, čo cukor vo svojej strave výrazne obmedzí. Napríklad prostredníctvom pestrej diéty, ktorá jeho konzumáciu zásadne upraví.
Využite sezónu tekvíc naplno a pripravte si z obľúbeného druhu hokkaido korenisté zeleninové kari. Jednoduchý postup nájdete v našom videorecepte.
Máte chuť na nejaký zdravší dezert? Tekvica je na jeho prípravu ako stvorená. Vyskúšajte tento tip priamo od slovenského šéfkuchára.
Pripravte si túto jesennú pochúťku s pečenými tekvicovými semiačkami s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami. Recept je od slovenského šéfkuchára, ktorý sa preslávil aj vo svete.
Tekvica pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovali ju už pred 4500 rokmi. Táto plodina bola pre indiánov veľmi vzácna. Jedli nielen jej plody, ale aj listy tekvice a jadierka, ktoré majú diuretické účinky a sú považované za afrodiziakum.
Jeseň je ako stvorená pre tekvice. Tekvica je veľmi zdravá a dodá vám potrebné vitamíny, ktoré v jeseni ľuďom často chýbajú. Ňoky sú väčšinou známe v podobe zo zemiakov, teda zemiakové pyré. V tomto recepte sme nahradili zemiakové pyré tekvicovým, ktoré tomuto jedlu trošku zníži kaloricé hodnoty a ňokom zase dodá jemnú sladkastú chuť.
Jesť zeleninu surovú alebo varenú? Mnohí tvrdia, že surové potraviny obsahujú viac živín a varenie môže zničiť časť vitamínov a prospešných enzýmov. No na druhej strane, varenie môže zase pomôcť urobiť niektoré živiny vstrebateľnejšie pre organizmus.
Tekvice využijeme nielen na vyrezávanie svetlonosov v čase Halloweenu, ale aj na prípravu rôznych pochúťok v kuchyni. Použijeme ju do polievok, k mäsu, upečieme z nej chutné koláče, alebo ju jednoducho opečieme. No máme k dispozícii viac druhov tekvíc a každá je vhodnejšia na niečo iné.
Sezónna zelenina pochádzajúca až z ďalekého Japonska – oranžová tekvica hokkaido má vynikajúce protialergické, detoxikačné, preventívne účinky napríklad pred rakovinou hrubého čreva. Tekvicová polievka z nej je už takmer štandardom každej domácej kuchyne.
Sezóna tekvíc sa začala už dávnejšie. Ak rozmýšľate, čo by ste si pripravili z tekvice, skúste tieto tekvicové lazane. Keďže tekvica obsahuje málo sacharidov, majú pomerne nízku kalorickú hodnotu (sto gramov tekvice hokkaido obsahuje zhruba 37 kalórií).