Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky na pultoch obchodov v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. Neprirodzená chuť, vzhľad, umelá čerstvosť a fakt, že, mnoho dovážaných potravín prakticky dozrieva v kamiónoch, nás núti zamyslieť sa.
Vedieť, ako sa pri cukrovke správne stravovať nemusí byť vždy jednoduché.
Strukoviny nie sú len výborným doplnkom k mäsu alebo do šalátu. Obsahujú aj mnoho výživných látok, vďaka ktorým môžu úspešne bojovať s civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka, vysoká krvný tlak či kardiovaskulárne choroby.
Vláknina predstavuje látku nevyhnutnú na dobré fungovanie čriev. Patrí medzi sacharidy, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami mnohých buniek a využívajú sa ako zdroj energie.
Viete o tom, že hemoroidy nie sú ani zďaleka takým zriedkavým ochorením a vedia potrápiť rôzne vekové skupiny? Napriek tomu sú v našich zemepisných šírkach nedostatočne diskutovanou a delikátnou témou.
Strukoviny obsahujú veľa bielkovín, preto môžeme nimi nahradiť mäso - živočíšne bielkoviny, najmä v diétnom stravovaní. Medzi naše najčastejšie strukoviny patrí fazuľa, šošovica, hrach, sója a menej preferovaný cícer a bôb, ktorý je však rovnako zdraviu prospešný.
Ak ste na diéte, alebo sa len snažíte udržať si zdravú váhu, určite vás z času na čas prepadne obrovská bolesť od hladu. Ako s ňou bojovať bez toho, aby ste priberali? Zostať štíhly neznamená držať v ruke len šalát a mrkvu.
Ak ste prestali jesť mäso a bojíte sa, že prídete o potrebné bielkoviny, nevešajte hlavu. To, že mäso je jediným zdrojom bielkovín, je dávno vyvrátený mýtus. Obsahuje ich takmer každá potravina.
Vitamín B8 (inozitol) je pre organizmus veľmi dôležitý. Je súčasťou komplexu vitamínov skupiny B, rozpustný vo vode. Jeho príjem potravou nemusí byť pre telo dostatočný. Ako samostatný vitamín bol uznaný až v r. 1940.
Bielkoviny (proteíny) sú esenciálnymi prvkami nevyhnutnými pre rast, obnovu a správne fungovanie a štruktúru všetkých živých buniek.