Obmedzili ste alebo prestali používať bielu múku a snažíte sa zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu? Predstavíme vám niekoľko možností zdravých náhrad, aby ste sa nemuseli ničoho chutného vzdávať.
Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia. Tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách.
Vianočka je nepochybne súčasťou Vianoc. Veď nie nadarmo sa tak volá. Kto by ju nemal rád? Čerstvá mäkučká vianočka, potretá kvalitným maslom. Mňam! Skúste si tentokrát upiecť jej zdravšiu verziu. Určite neoľutujete.
Počas pracovných dní sa nemusíte spoliehať iba na firemnú kantínu či jedlo z okolitých reštaurácii, z ktorého vám často býva ťažko. Naučte sa pripraviť si zdravé a chutné jedlo doma, budete mať plne pod kontrolou jeho kvalitu i množstvo.
Vianoce sú už za dverami a k nim patria aj rôzne koláčiky, perníčky, cukrovinky... Mnohí sa obávajú, že cez vianočné sviatky priberú nejaké to kilo. Tajomstvo, ako nepribrať, je hlavne v množstve. Čiže nie celá misa, ale 2-3 kúsky. No veľkú rolu zohrajú aj správne ingrediencie. Vyskúšajte napríklad špaldové vanilkové rožky.
Poznáte tie dni, kedy vás chytí mlsná? Vtedy je čas na sladkú bombu. Ale aj tá môže byť predsa aj bez cukru (namiesto toho použijete med) a ťažkých maslových plniek.
Poznáte brownie? Lahodný, na jazyku rozpadajúci sa koláčik kakaovej chuti. To je klasika. Tento koláčik má však aj niečo navyše – tvarohovú vrstvu, v ktorej preráža osviežujúca chuť citrónovej kôry a mäty.
Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!