Až do začiatku 19. storočia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Dnes je k dispozícii takmer pre každého, obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Skúste si z nej pripraviť nasledujúcu polievku s cesnakom, cibuľou, zázvorom i vínom.
Ide o ukážku jednoduchej a zdravej indonézskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom býva ryža, tofu, kuracie mäso, pripadne krevety či zelenina. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža.
Reďkovka má pôvod vo východnej Ázii. Ľudstvo ju pozná od staroveku, už vtedy ju vraj pestovali vo veľkom. V 16. storočí sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť veľmi chutné odrody. Reďkovka je rýchly zdroj vitamínu C, skupiny vitamínov B, minerálnych látok a silíc. Takisto sa z nej dajú pripraviť nielen zdravé, ale i chutné jedlá.
Wasabi je japonská koreňová zelenina, ktorá by sa dala opísať aj ako veľmi ostrý japonský zelený chren, chuťou pripomínajúci pikantnú horčicu. Dráždi viac dýchacie cesty než jazyk. Používa sa ako prísada, najmä v japonskej kuchyni. Na našom trhu ho nájdeme vo forme pasty alebo prášku.
Samotná surová ryba, ktorá je najlahodnejšou súčasťou klasického sushi, je nízkotučné, výživné a mimoriadne zdravé jedlo. Práve tieto kúsky plné omega-3 mastných kyselín a nenasýtených tukov sú najväčším zdravotným benefitom sushi.
Recept na grilované čilli kurča