Keďže sodík je zastúpený v mnohých potravinách, existuje pomerne časté riziko jeho nadbytku. Svetová zdravotnícka organizácia varuje najmä pred nadmernou spotrebou soli a odporúča namiesto nej používať koreniny a bylinky. Na druhej strane, sú aj ľudia, ktorí vyžadujú zvýšenú spotrebu sodíka. Zistite, ako na tom ste vy.
Chuť soli často znehodnotí prirodzenú chuť jedál. Skúste preto väčšmi používať korenie. Prílišné solenie totiž prináša do organizmu nadmerné množstvo sodíka, ktorý podľa lekárskych štúdií zvyšuje krvný tlak a riziko poškodenia mozgových ciev, čo vedie až k mŕtvici. Tiež má negatívny vplyv na srdcové tkanivo. Starnúce cievy strácajú schopnosť rozširovať sa a sodík túto situáciu ešte zhoršuje.
Pri výbere minerálnej vody je dôležité preštudovať si tabuľku obsahu jednotlivých minerálov na etikete. V nasledujúcom zozname vám preto predstavíme najdôležitejšie minerály a ich účinky na ľudský organizmus.