Slivkový lekvár je potravina kašovitej konzistencie, vyrábaná zo sladkého ovocia - zo sliviek. Používa sa ako chutná náplň do pečiva. Napríklad aj tohto neodolateľného moravského koláča.
Slivky sú plné betakaroténu, antioxidantov a vlákniny. Pomáhajú pri trávení, chránia zdravie srdca a oddaľujú proces starnutia. Okrem toho sú chutné aj na tomto zdravom koláči.
Toto ovocie neodmysliteľne patrí k jeseni. No nie je len pochúťkou na tanieri, vie prekvapiť aj mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie ľudského organizmu.
Sušené ovocie je populárne pre celý rad dôvodov. Konzumácia takéhoto typu ovocia sa spája s lepším zdravotným stavom, poskytuje nevyhnutné minerály, vitamíny a vlákninu, ktoré potrebujeme každodenne. Aké sú hlavné dôvody, prečo si na desiatu pribaliť do tašky sušené ovocie?
Slivky sú vraj najčastejšie pestovaným letným ovocím na Slovensku. Pri slivkách každého napadne kysnutý slivkový koláč s mrveničkou či domáca slivovica. A čo tak lekvár? Babičky ho kedysi varili celý deň v kotli a kto išiel okolo, musel miešať...
Veľmi rýchly a chutný ovocný koláč pre celú rodinu a po celý rok si môžete pripraviť v rôznych variáciách. Základ cesta zostáva, mení sa len ovocie, tak ako prichádza od jari do jesene. V zime môžeme použiť kompót (marhule, broskyne).
Vianočná kapustnica je neopakovateľná a neodolateľná. Obsahuje okrem emocionálneho náboja aj vitamínovú bombu pre zdravie, dokáže posilniť obranyschopnosť organizmus. S mäsom môžeme pokojne šetriť alebo bravčové mäso a klobásu jednoducho nahradiť mäsom z ryby.
Pečiete iba v nedeľu alebo vždy keď máte chuť? Je fajn mať po ruke univerzálny recept na kysnuté cesto. Pokiaľ sa rozhodnete pre slivky, nechajte si pár aj na priamu konzumáciu. Najzdravšie sú totiž v prirodzenom stave.
Recept na rizoto so sušenými slivkami