Patria k povinnej výbave takmer každej kuchyne. Veľmi používané sú najmä v zamestnaneckých kuchyniach a bufetoch. Šetria čas aj energie, no naše zdravie nie. Viete, prečo sú vlastne mikrovlnky škodlivé?
Sú chutné, sú takmer všade a len ťažko sa im odoláva. Biela múka, margarín a umelé sladidlá však patria do skupiny potravín, ktorým by sme sa radšej mali oblúkom vyhnúť. Nenechajte si však zájsť chuť! Existujú totiž zdravé a rovnako chutné alternatívy.
Niektoré znečisťujúce chemické faktory, akými sú škodlivé látky vo vode, potrave alebo vzduchu, významne vplývajú na ľudské zdravie.Osobitne citlivou populačnou skupinou na expozícia škodlivým faktorom sú deti. Odhaduje sa napr., že 5 percent úmrtí detí v rozvojovom svete je spôsobené otravami pri environmentálnej expozícii chemickým látkam.
Prečo sú ľudia z vidieka zdravší? Okrem nízkej expozície škodlivín netrpia uponáhľanosťou obyvateľov miest. Zaujímavé, že? Čo s tým však spraviť? S pracovnou dobou u zamestnávateľa asi nič, ale strava sa predsa len dá trochu kontrolovať.
Každoročne zomrie v Európe na následky pasívneho fajčenia viac než 19 000 nefajčiarov! Dym z cigariet obsahuje viac než 4 000 zložiek, väčšina ktorých je toxická, a tiež 40 karcinogénnych látok, ktoré vdychuje ako fajčiar, tak aj tí, ktorí sú v jeho blízkosti.
Pozor na jarné slnko! A hlavne, chráňte pred ním deti. Odborníci upozorňujú, že ak sa spáli dieťa na slnku, je uňho v budúcnosti ďaleko väčšie riziko rakoviny kože. Do troch rokov sa pobyt na slnku deťom dokonca vôbec neodporúča