Beháte a často si lámete hlavu nad tým, čo je vhodné zjesť pred tréningom alebo pretekom? Tieto ryžové guličky zabalené do morskej riasy pochádzajú z kuchyne jedného japonského bežca. Biela ryža dokáže fajn schladiť v teple a morské riasy sú skvelým zdrojom iontov a soli.
Ide o ukážku jednoduchej a zdravej indonézskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom býva ryža, tofu, kuracie mäso, pripadne krevety či zelenina. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža.
Temne červené, tenké plátky sušeného hovädzieho mäsa pochádzajú zo severu Talianska, z Lombardie. Nasolené mäso sa 2-3 mesiace suší na vzduchu a správne vyzreté má tmavo červenú až purpurovú farbu. Keď si privoniate, ucítite ľahkú sladkastú vôňu, no a tá chuť bresaoly vás zaručene dostane. Napríklad aj v nasledujúcom talianskom rizote.
V lete väčšina z nás nechce zaťažovať tráviaci systém jedlami, ktoré konzumujeme v ostatných ročných obdobiach. Prirodzene sa nám žiada viac ovocia, zeleniny, tekutín. Pozrite sa na niekoľko tipov, ako prispôsobiť a odľahčiť váš jedálniček na leto.
Tento recept ocenia najmä športovci, ktorí sa zaujímajú o stravu z hľadiska sacharidov, proteínov a vyváženého množstva živín. Recept je veľmi jednoduchý, rýchly a samozrejme výživný.
Vláknina predstavuje látku nevyhnutnú na dobré fungovanie čriev. Patrí medzi sacharidy, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami mnohých buniek a využívajú sa ako zdroj energie.
Ide o regionálne španielske jedlo, ktoré sa vyskytuje v oblasti Valencie. Tamojší obyvatelia ho považujú za svoje národné jedlo. Je z ryže podobné rizotu či pilafu, ktorý je typický skôr pre Východnú a Strednú Európu.
Naše telo je ako malá chemická továreň. Strava, ktorú mu dodávame sa prostredníctvom tráviacich štiav rozkladá na látky, ktoré dokáže zužitkovať. Ak organizmus neuvážene zaťažíme, skôr alebo neskôr nastanú poruchy v trávení. Delenie stravy na rastlinnú a živočíšnu má preto svoj význam.
Spomienka na ryžový nákyp zo školskej jedálne vám nie je príjemná? Dajte tomuto jedlu ešte šancu. Ryža s ovocím je výborná kombinácia. Navyše ryža je považovaná za dokonalú obilninu. Okrem toho, že je bohatá na skupinu B vitamínov obsahuje minerálne a stopové prvky, najmä fosfor, draslík a železo.
Kapusta s červenou ryžou - naoko možno nevšedná kombinácia, ale určite veľmi chutná a zdravá. Veď biela kapusta obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a tiež vitamíny skupiny B či zinok. Červená ryža, nelúpaný druh ryže, je zase bohatá na vitamín E a prírodné antioxidanty.