Každý milovník kávy odprisahá, že jej popíjanie je rituál, bez ktorého by deň nebol plnohodnotným. Kým je však primerané množstvo kávy dobrým sluhom, pri zvýšenom množstve sa stáva zlým pánom. A čo robiť, keď kofeín vôbec nemôžeme?
Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.
V súčasnej dobe zaznamenávame enormný nárast obezity ako u dospelých, tak aj u detí. Jednou z príčin je aj vysoká konzumácia výrobkov z pšenice.
Z výživového hľadiska je ovos a raž najhodnotnejší druh obilia. Sú zdrojom energie a ľahko rozpustnej vlákniny. Čo tak skúsiť ražné cestoviny?
Celiakia (známa ako glutén-senzitívna enteropatia alebo celiakálna sprue alebo gluténová intolerancia) je poškodenie tenkého čreva zapríčinené imunologickou reakciou vyvolanou gluténom. Glutén je zásobný proteín nachádzajúci sa v pšenici a ostatných cereáliách ako raž, jačmeň a ovos. Celiakia sa prejavuje ako súbor oslabujúcich symptómov, ale vhodnou bezgluténovou diétou sa pacient úplne zotaví.