Určite to poznáte, cítime únavu po náročnom dni, rozbolí nás hlava, objaví sa nádcha, po diétnej chybe sa pridajú zažívacie problémy... Na jednoduché krátkodobé zdravotné problémy, nám často a účinne pomôžu vhodné bylinky. V žiadnom prípade nechcem podceňovať závažné ochorenia, ktoré vyžadujú zásah lekára a predpísanú medikamentóznu liečbu. Ibaže, ak sa dá, treba si pomôcť. Pomáhajúcou liečivou bylinkou je aj púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale) alebo ako ju bežne nazývame pampeliška.
Občas je dobré si prečistiť krv, kde sa hromadia aj nežiaduce látky. Existujú prírodné cesty, ako zbaviť krv týchto substancií. Ide o zeleninu, ovocie a bylinky prístupné každému z nás.
Vedeli ste, že púpava patrí medzi najzdravšie potraviny na svete? Nehovoriac o tom, že je jednou zo štyroch najlepších druhov zeleniny, ktorým by sme sa určite nemali vyhýbať.
Vedeli ste, že púpava patrí medzi zeleninu najbohatšiu na živiny na celom svete? Namiesto pletenia venčekov využite púpavu plnohodnotnejšie a urobte si z nej púpavový med, ktorý môžete použiť do čaju alebo na ochutenie niektorých jedál.
Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).
MUDr. Igor Bukovský, PhD. (odborník na zdravú výživu) - Prečítajte si návod ako si pripraviť z bazy čiernej extrakt na prevenciu, počas chrípkového obdobia.