Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.
Citlivosť na lepok sa podľa najnovších zistení javí ako skutočný zdravotný problém a konzumácia bezlepkovej stravy nie je len módnym výstrelkom. Niektorí ľudia totiž po zjedení lepku trpia zmenami v tele, odlišnými od tých, ktoré sprevádza buď celiakia alebo alergia na pšenicu.
Celiakia je ochorenie so sprievodnou komplikáciou zákazu jedenia obyčajného chleba a všetkých produktov, v ktorých sa nachádza klasická múka. Ako s takouto chorobou a vyplývajúcimi obmedzeniami žiť?
Chcete zhodiť pár kíl, prípadne si udržať líniu, no popritom sa stravovať ako ostatní? Necítite sa na žiadnu diétu a na obmedzovanie v jedle nemáte vôľu? Ak zaradíte do svojho jedálnička nasledujúce potraviny, budete sýti dlhšiu dobu a určite vás neprepadne vlčí hlad. Ktoré sú to?
Ak sa snažíte zdravo stravovať potom bulgur nebude pre vás neznáma potravina. Ide o predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu, ktorá obsahuje obrovské množstvo vitamínov, minerálov i vlákniny.
Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!
Prečítajte si niečo o definícii bezlepkových potravín a oboznámte sa s niektorými pojmami, ktoré sa v súvislosti s týmto ochorením častokrát skloňujú.
Pokiaľ sa u Vás vyskytne ochorenie celiakia, je dobré ak sa viete zorientovať pri získavaní najnovších poznatkov o ochorení, liečbe a taktiež o vhodných produktoch, ktoré neobsahujú glutén. Veľkú prácu pre informovanosť obyvateľov zabezpečujú rôzne občianske združenia. Ich zoznam spolu s kontaktmi vám prinášame.
Vitamín K - vitamín rozpustný v tukoch. Je to všeobecný názov pre skupinu vitamínov K1, K2, K3. Označenie „K“ je odvodené od nemeckého slova „Koagulation“ (zrážanie krvi, zrážanlivosť).
Celozrnné potraviny sú dôležitým zdrojom výživných a fyto-protektívnych látok, ktoré sú len slabo zastúpené v strave Európanov. Prínosom pre verejné zdravie by mohla byť zvyšujúca sa rozmanitosť a dostupnosť chutných celozrnných výrobkov a osveta medzi ľuďmi.