Len málo vecí vyvolá tak príjemný pocit, ako keď sa zobudíte oddýchnutý a plný energie po dobrom spánku. Avšak pre mnohých ľudí je pokojný nočný spánok ťažko dosiahnuteľný – a môže to mať súvis aj s tým, čo jedia počas dňa.
Ľudia častokrát uprednostňujú jedlo z donášky či fast foodov z jednoduchého dôvodu – myslia si, že tým ušetria čas. Aj keď je to samozrejme pochopiteľné, tak jedlá z fast foodov vo všeobecnosti nebývajú tou najzdravšou voľbou. Keď však máte po ruke správne ingrediencie a niekoľko receptov, pripraviť chutné a zdravé jedlo pre seba, či rodinu nemusí byť tak náročné!
Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organization) sa približne jedna tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete stratí alebo vyhodí. V absolútnych číslach ide odhadom o 1,3 miliardy ton ročne, čo prispieva k celosvetovej potravinovej neistote.
Pokiaľ ide o zdravie tráviaceho traktu, možno ste už počuli o „prebiotikách“ a „probiotikách“. Obe sú dôležité pre podporu jeho zdravého fungovania – najmä mikroorganizmov žijúcich v črevách, známych aj ako mikrobióm. Zjednodušene môžeme povedať, že probiotiká sú „dobré“ baktérie, ktoré udržiavajú vaše telo zdravé a prebiotiká sú zas potraviny, ktoré podporujú ich rast.
Plnohodnotná výživa spočíva v tom, že telo zásobíte správnymi potravinami a dodávate mu správne živiny. Niektorí ľudia však zabúdajú, že aj naša pokožka a vlasy potrebujú výživu a že zohrávajú dôležitú úlohu pre celkové zdravie a pohodu človeka.
Mnohé deti nemajú dostatok vápnika a veľa z nich neje dostatok ovocia, takže smoothies môžu byť vhodným obohatením jedálnička. Sú rýchle a jednoduché na prípravu a sú skvelé, keď sa ráno ponáhľate.
Hladovky, rýchle chudnutie či prísne odtučňovacie kúry sa po vianočných sviatkoch stali už akýmsi trendom. Môžu za to aj senzačné reklamy, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik, PhD. , MSc. upozorňuje, že drastické redukčné diéty nikdy nefungovali a fungovať ani nebudú, lebo nevedú k dlhodobo udržateľným pozitívnym výsledkom.
Dobrý obed či večera, to nie je len chutné jedlo a skvelé nápoje, ale najmä príjemná atmosféra, na ktorej sa podieľajú všetci stolovníci. Chvíle strávené s blízkymi pri kvalitnom jedle patria obvykle medzi tie najkrajšie rodinné zážitky.
Dodržiavať bezlepkovú diétu je dnes oproti minulosti oveľa jednoduchšie. Bezlepkové výrobky, od pečiva až po pivo, sú na regáloch v obchodoch celkom bežné. Očakáva sa, že veľkosť globálneho bezlepkového trhu dosiahne do roku 2027 hodnotu vyše 35 miliárd eur.
Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady.