Sacharidy sú prírodné zlúčeniny tvorené fotosyntetickou asimiláciou výlučne v zelených rastlinách. Skladajú sa z dusíka, vodíka a kyslíka. Sú definované ako aldehydy alebo ketóny vyšších viacsýtnych alkoholov – polyhydroxyalkoholy, polyhydroxyketóny, alebo sú to ich polykondenzáty.
Rovnováha. To je pri správnej životospráve to najdôležitejšie. Vybalansovať všetky dôležité živiny v jedle nie je žiadna veda. Treba len vedieť, ako na to. Pomôže vám s tým doktorka Kvetoslava Rimárová
Podiel staršej populácie v Európe dnes tvorí okolo 20% a predpokladá sa, že so roku 2020 sa zvýši až na 25%. Tento celosvetový trend vyvolal zvýšený záujem o proces starnutia u vedcov, politikov a priemyslu..
Na rôznych prednáškach, seminároch či konferenciách prednášajúci niekedy voľne používajú slová, ktorá znejú podobne, ale majú odlišný význam. To nás viedlo k tomu, aby sme uviedli definície niektorých základných pojmov z oblasti potravín a výživy.