Keďže sodík je zastúpený v mnohých potravinách, existuje pomerne časté riziko jeho nadbytku. Svetová zdravotnícka organizácia varuje najmä pred nadmernou spotrebou soli a odporúča namiesto nej používať koreniny a bylinky. Na druhej strane, sú aj ľudia, ktorí vyžadujú zvýšenú spotrebu sodíka. Zistite, ako na tom ste vy.
Stravovanie v horúcich mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta. Vplyvom vyššej teploty vzduchu a nižšej vlhkosti je ľudský organizmus viacej preťažený, preto treba brať väčší ohľad na správny výber potravín a tekutín.
V súčasnosti čoraz viac rastie počet ľudí trpiacich na určitý typ alergie na potraviny. Prepokladá sa, že na celom svete trpia na potravinovú alergiu približne 2 – 4 % dospelých a 6 % detí.
Pálenie záhy (pyróza) je pálčivý pocit v nadbrušku, rozlievajúci sa hore, pod hrudnú kosť. Ide o spätný návrat zo žalúdka do pažeráka, keď sa natrávená potrava a žalúdočné kyseliny vracajú späť. Je to vlastne „neúplné zvracanie“.
Ľudský organizmus si na rozdiel od väčšiny živočíchov a rastlín nedokáže vitamín C syntetizovať sám, a tak je odkázaný na jeho pravidelný príjem vo forme potravy. K rizikovým skupinám patria najmä dojčatá, deti, tehotné a dojčiace ženy.
Túto otázku si môže každý sám ľahko zodpovedať. Jeme preto, aby sme nevyhladoveli. No hlavným dôvodom je dodanie potrebných látok pre rast a funkciu tela. Preto potraviny absolvujú nespočetné množstvo metabolických procesov na zásobenie tela.
Nutričný marazmus je jednou z foriem malnutrície – ide o znížený prívod všetkých výživových zložiek.
Spotreba vody každý rok stúpa. Postupne sa tak zvyšuje aj jej nedostatok, čo samozrejme súvisí aj so zmenou klimatických pomerov na Zemi. Voda je najrozšírenejšou zlúčeninou v prírode. Je základným komponentom živých organizmov a dôležitou zložkou biologického materiálu. Podieľa sa na všetkých procesoch prebiehajúcich v tele človeka.
Mentálna anorexia a bulímia sú pojmy často skloňované v súvislosti najmä s dospievajúcimi dievčatami a mladými ženami. Sú však profesie, ktoré vyvíjajú enormný tlak na správanie mladých ľudí v súvislosti s extrémnou štíhlosťou a s tým spojenými rizikami vzniku porúch príjmu potravy.
V novembri 2011 sa na Slovensku začína cyklus prednášok pre študentky zameraný na tému anorexie a bulímie, ktorá je u nás ešte stále tabuizovaná, na rozdiel od iných krajín európskej únie, kde je osveta o tomto ochorení súčasťou školského procesu, podporovaná priamo ministerstvami školstva a vzdelávacími centrami.