Dali by ste si chutný cheesecake, no ste alergickí na lepok? Nebojte sa, aj pre vás máme skvelé riešenie. Vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára.
Cheesecake patrí k obľúbeným dezertom pre svoju jemnú konzistenciu, lahodnú chuť a možnosť pridať i zdravé ingrediencie. S nasledujúcou gaštanovo-likérovou pochúťkou môžete "zhrešiť" bez výčitiek, alebo len s celkom malými.
Je viac dôvodov prečo zaradiť zemiaky do jedálnička. Množstvo živín v zemiakoch je neopomenuteľné. Zemiaky obsahujú prekvapivo veľa vitamínu C a vitamíny zo skupiny B. Syrová plnka a zemiaky tvoria výbornú kombináciu, ktorú sa oplatí vyskúšať.
O tom, že je pŕhľava pre naše zdravie prospešná, niet pochýb. Upravuje trávenie a činnosť čriev, má žlčopudné a močopudné účinky. Okrem čaju je výborná tiež do jedla. Môžeme z nej pripraviť polievky, omáčky, omelety. Pridávame ju do šalátov, miešaných vajec i do nátierok. Pri zbere pŕhľavy berieme ti najmladšie výhonky zhora.
Odborníci na výživu preferujú cestoviny bezvaječné a celozrnné. Zásadne ich nevaríme dlho, čím dlhšie sa varia, tým majú vyšší glykemický index (potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a rýchlo vstrebáva, zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu).
Vianočné tradície treba dodržiavať, rozhodne k ním patrí aj vianočné pečivo. Asi je len veľmi málo ľudí, ktorí si vedia Vianoce bez neho predstaviť. Okrem medovníčkov, lineckých koláčikov, medvedích labiek, biskupského chlebíka, či iných dobrôt, môžete vyskúšať aj neodolateľnú vianočnú tortu.
Sladké pokušenie? Môže ním byť aj koláč bez múky, ale zato s tvarohom, ktorý je bohatým a výdatným zdrojom bielkovín, a s orechami, ktoré obsahujú správne tuky (prevažne z rady omega 6, prípadne omega 3 mastných kyselín). Tvarohový koláč nám môže urobiť radosť aj počas Vianoc. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí „nemusia“ ťažké maslové plnky. Tento koláč naozaj nikomu neublíži najmä, ak použijeme nízkotučný tvaroh.
Recept na plnené ryžové karbonátky