Liečivá bylinka je údajne pomenovaná podľa medveďov - keď sa vyslabnuté prebudili zo zimného spánku, vrhli sa práve na túto bylinku. Použiť ju môžete pri príprave rôznych chutných jedál. Skúste napríklad nasledujúce pesto k cestovinám či na toasty.
Už naši múdri predkovia uznávali pravidelnú jarnú očistu organizmu. Najmä na Zelený štvrtok sa ich jedálny lístok spájal so „zelenými potravinami“, ktoré si vyberali podľa toho, v akom období bola Veľká noc, čo zvykla príroda ponúknuť alebo sa urodilo. Naproti tomu máme my dnes omnoho väčší výber v obchodoch.
Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe. V listnatých a lužných lesoch ho nájdeme od marca do mája. Objaviť ho nie je vôbec zložité, pretože väčšinou sa vyskytuje húfne a tvorí veľké zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa šíri celým lesom. Rozmýšľate, ako túto bylinku využiť v kuchyni? Máme pre vás tip.
Chcete si pripraviť vlastné zdravšie pesto ku cestovinám? Vyskúšajte toto chutné paradajkové so slnečnicovými semienkami a bazalkou. Jednoduchý návod nájdete vo videu.
Batáty - sladké zemiaky obsahujú veľké množstvo antioxidantov, pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi, zabezpečujú zdravý zažívací trakt, pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym chorobám.
Klasika nie je nikdy zlá, ale občas sa hodí aj malý experiment. Čo tak skúsiť zeleninovú polievku s pestom - zelenou omáčkou, ktorej hlavnou zložkou je bazalka?