Tak ako všetko podlieha módnym trendom, tak má svoje novinky aj svet sladkostí. Určite ste už niekde zaregistrovali krásne fotky malých farebných piškótiek. Volajú sa makarónky a pochádzajú z Francúzska. Postupne sa rozmohli do celého sveta a ich lahodnej chuti podlieha čoraz viac ľudí.
Karob alebo “svätojánsky chlieb“ je tmavohnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua, pochádzajúce z Blízkeho východu. Jeho plody sa melú na prášok podobný kakau. Tento obľúbený prášok Indiánov mnohí z nás nepoznajú, v čom sú jeho najväčšie výhody?
Aj placky môžu byť zdravé. Stačí, ak obmeníte niektoré tradičné ingrediencie. Kapusta, vajcia, špaldová múka, soľ a koreniny. Viac vám netreba a zdravý obed alebo večera je na stole.
Máte už pre rodinu a šibačov napečené? Najlepšie aj nejaké zdravšie dobrotky? Ak ešte stále rozmýšľate nad tým, že by ste tento rok vyskúšali niečo nové, stavte na tohto veľkonočného mrkvového barančeka.
Veľká noc patrí medzi najvýznamnejšie kresťanské sviatky a oslavuje ju významná časť ľudí nielen na Slovensku či v Európe, ale aj na celom svete. Spôsoby slávností a tradícií sa síce rôznia, avšak pestrejší a honosnejší jedálniček je neodmysliteľne súčasťou každého sviatočného stola. Niektoré chute sa síce v čase menia, väčšina Slovákov sa však aj naďalej drží zvykov našich predkov.
Veľká noc klope na dvere a s ňou i pečenie koláčikov. Vyskúšajte tieto netradičné, no zdravé a chutné muffiny. Sú bez múky, s pudingom, medom a červenou fazuľou.
Vlašské orechy sú u nás najznámejším a najobľúbenejším druhom. Svojim tvarom pripomínajú ľudský mozog. Tento druh orecha je veľmi výživný. Jeho výživná hodnota je vyššia ako pri hovädzom mäse. Veľmi obľúbený je aj v stredomorskej kuchyni. A samozrejme pri pečení rôznych sladkých dobrôt.
Ide o zmes viacerých potravín, najčastejšie ovsených vločiek, orechov, medu, semienok a hrozienok. Tie vám dodajú energiu na dlhý čas, podporia trávenie a sú plné vitamínov. Navyše ani príprava granoly netrvá dlho a toto jedlo obľubujú športovci, vyznávači zdravej stravy, vegetariáni...
Slivkový lekvár je potravina kašovitej konzistencie, vyrábaná zo sladkého ovocia - zo sliviek. Používa sa ako chutná náplň do pečiva. Napríklad aj tohto neodolateľného moravského koláča.
Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.