Bolesti a ťažoba žalúdka môžu mať rôzne príčiny. Najčastejšie však ide o funkčné poruchy trávenia, akými sú meteorizmus (nafukovanie), pyróza (pálenie záhy), reflux a dyspepsia.
Ak sa vám nepodarilo predchádzať páleniu záhy správnym stravovaním, nemusíte automaticky siahnuť po liekoch. Existuje niekoľko overených potravín, ktoré si so ňou vedia hravo poradiť.
Gastroezofageálny reflux je porucha svalového zvierača, ktorý je v mieste prechodu pažeráka do žalúdka. Potrava prechádza z ústnej dutiny cez pažerák do žalúdka. V mieste prechodu pažeráka do žalúdka sa nachádza svalový zvierač. V prípade poruchy tohto zvierača, tzv. gastroezofageálneho refluxu, preniká žalúdočný obsah späť do pažeráka až do dutiny ústnej.
Pažerák je časť tráviaceho traktu, ktorá vedie potravu z dutiny ústnej do žalúdka a je vystlaný bunkami dlaždicového epitelu. Dlhodobým dráždením pažeráka pri gastroezofageálnom refluxe u pacientov v kombinácii s pitím alkoholu a fajčením sa epitel v oblasti prechodu pažeráka do žalúdka mení na cylidrický, dochádza k tzv. metaplázii epitelu.
Zápal pažeraka môže byť vyvolaný infekčnými agensami ako sú baktérie, vírusy, parazity, kvasinky ale aj gastroezofageálnym refluxom, systémovými ochoreniami, poleptaním kyselinami, zásadami, prípadne množstvom ďalších faktorov.