S príchodom Vianoc mnoho ľudí odkladá akékoľvek stravovacie zmeny radšej až do Nového roka. Veď počas sviatkov na nich čakajú samé dobroty a predsa sa nebudú obmedzovať. Avšak zdravé stravovanie počas sviatkov nemusí byť záťažou.
Naša pečeň trpí nielen konzumáciou alkoholu a ťažkých jedál, ale aj pravidelným užívaním množstva liekov. Doprajme jej preto čas na prečistenie. Okrem odľahčenia jedálnička a vypustenie niektorých potravín ocení aj pomoc z prírody.
Spestrite si čas strávený doma a premeňte svoj balkón na malú záhradku. Mnohým druhom byliniek, zeleniny či ovocia sa tu bude dariť aj bez veľkého záhonu. Postačia vám rôzne nádoby na pestovanie, vedierka na kvetiny, kvetináče alebo hrantíky.
Cukrov v ovocí, zelenine a produktoch s prirodzeným obsahom tukov a cukrov nie je dôvod sa obávať. Naopak je to v prípade produktov s umelo dodávaným, rafinovaným cukrom. Jeho konzumácia je jednou z hlavných príčin vzniku chronických chorôb, preto by mal tvoriť denne najviac 10% energetického príjmu (1).
Marhule sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu A a beta-karoténu. Hrsť marhúľ poskytuje 100 % dennej odporúčanej dávky beta-karoténu a obsah karotenoidov len v troch marhuliach môže presiahnuť až 16 000 mikrogramov. Pripravte si z tohto zdravého ovocia takúto letnú pochúťku.
Čo je zdravé nie je chutné. Je to pravda alebo mýtus? No nie je to tak, že zdravé a dobré jedlo je v rukách šikovného kuchára, láskavej mamky a babky?
Keď idete ochutnať jahody, marhule či limetky, viete presne, čo za chuť očakávať. No čo so zvláštne vyzerajúcim vzácnym ovocím, ktoré sa ešte k tomu aj smiešne volá? Stojí za to rozšíriť si obzory a ochutnať delikátne ovocné špeciality z blízkej aj ďalekej exotiky.
Leto si pýta niečo osviežujúce. Namiesto dezertu ovocie a nielen také obyčajné. Skúste sa s ním vyhrať a pripraviť si napríklad tento chutný plnený melón. Nebudete toho potrebovať veľa a chuť bude stáť za to!
Leto je krásne obdobie roka, ale nedá sa užiť si ho so všetkými potešeniami a zároveň dúfať, že stále zapneme svoje obľúbené džínsy, či sukňu. Prvým opatrením je popremýšľať, kde na vás číhajú nástrahy. Priberáte po nekonečných večerných grilovacích večierkoch s priateľmi alebo sú to skôr poháre sladko vyzretého stredomorského vína? Milujete letné plážové drinky alebo ste vášnivými záhradkármi a sezónu dozrievajúceho ovocia sa chystáte spracovať do koláčov, džemov, sirupov?
Otázka zrejme vyvolá vlnu viac, či menej „odborných“ názorov. Pokiaľ ide o vegetariánske stravovanie, nejde o nič nové. Najstaršie zmienky pochádzajú zo starovekej Indie a Grécka. Spájali sa s nenásilným konaním voči zvieratám.