Kukurica je prastará kultúrna plodina, pôvodom z Ameriky. Už od nepamäti ju nazývajú kráľovnou polí, nielen z dôvodu jej veľkoplošného zastúpenia na našom území, ale aj pre jej širokého uplatnenia ako krmoviny, potraviny a cennej suroviny pre priemyselné využitie.
Podľa historikov a archeológov je hrášok súčasťou stravy už približne 5000 rokov. Odvtedy sa stal veľmi obľúbenou strukovinou najmä vďaka svoje sladkastej chuti.
Pšeno je výbornou a zdravou potravinou nielen pre celiatikov. Táto obilnina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Môžeme ho použiť ako prílohu, či zahustenie do polievok alebo robiť z neho ranné kaše. Ak máte chuť si zamaškrtiť, vyskúšajte z neho tento zdravý koláčik.
Táto bezlepková obilnina je u nás známa skôr pod názvom láskavec. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju ľudia poznajú už približne 8000 rokov nielen ako potravinu, ale aj ako liečivú rastlinu. Pre tamojších Indiánov slúžila ako "sväté zrno" a používali ju pri rituálnych obradoch.
Počuli ste už o plodine quinoa, po slovensky označovanej aj ako mrlík čílsky, ktorá patrí medzi potraviny s najväčším obsahom bielkovín? Jedná sa o kompletnú bielkovinu, ktorá zahŕňa všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Ak sa snažíte zdravo stravovať potom bulgur nebude pre vás neznáma potravina. Ide o predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu, ktorá obsahuje obrovské množstvo vitamínov, minerálov i vlákniny.
Medzi výhody špaldy patrí jej vysoký obsah bielkovín, vlákniny a pozitívny vplyv na imunitný systém. Chuťou pripomína oriešky a dá sa z nej pripraviť takmer všetko!