Alkohol vzniká v prírode v malých množstvách, aj bez pričinenia človeka, všade tam, kde kvasí zrelé, sladké ovocie či obilie, alebo iné škrobovité a cukornaté substráty. Problémom je, udržať jeho konzumáciu na úrovni neškodnej organizmu. Pri pravidelnej konzumácii vzniká pomerne rýchlo alkoholová závislosť.
Šošovica - strukovina, ktorá je pre svoje nutričné hodnoty veľmi cennou potravinou. Je nízkotučná a bohatá na vitamíny skupiny B, na enzýmy, ktoré obsahujú organické kyseliny a lecitín.
V posledných rokoch sa venuje veľká pozornosť úlohe selénu. S poklesom príjmu v Európe dochádza k obavám, že pri jeho hraničných deficienciách by mohlo dochádzať k väčšiemu riziku vzniku chronických ochorení, napríklad rakoviny a ochorenia srdca. Je to však naozaj tak, a čo sa dá s tým robiť?
Nedostatok niacínu môže zapríčiniť chorobu volanú pellagra. Niacín hrá veľmi dôležitú úlohu v biochemických reakciách organizmu.