Tvaroh biela pochúťka plná bielkovín, výborný v každej podobe. Ide o nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním z kravského, prípadne z kozieho mlieka. Tvaroch je zdravý. Najvýznamnejšie zastúpenie má pre naše zdravie vápnik. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Rovnako i droždie obsahuje vitamíny skupiny B. Tvaroch a droždie = výborná nátierka.
Pomazánka, hovorovo vraj nátierka. Neviem, neviem, ja som to vedela tak, že slovensky je správne nátierka (natiera sa), pomazánka je česky. Z hľadiska nášho receptu nie je dôležitý názov, dôležitejšie je, aké použijeme suroviny. Slovákom vraj najviac chutia bryndzové, oškvarkové a vajíčkové nátierky. Nátierka by mala byť chutná a zdravá. Ja ponúkam recept trochu netradičný, vhodný do práce i pre nečakanú návštevu.
Nasledujúca nátierka je vynikajúcim zdrojom sacharidov a rastlinných bielkovín. Najviac vynikne jej výživná hodnota, keď ju natriete na celozrnný chlieb. Sezamová pasta tahini jej dodá chuť podobnú syru a navyše obsahuje zdraviu prospešné mastné kyseliny.
Jednoduchá, rýchla, chutná a zdravá nátierka sa vždy zíde. Do tohto receptu sme použili dar jari – medvedí cesnak. Je to zvláštna rastlina. Jej vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou.
Tekvica hokkaido sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Či už na sladko ako koláč alebo na slano. Toto je jedna z príprav na slano, keď sme skombinovali tekvicu, avokádo, vajíčka a vzniklo z toho chutné, jednoduché a zdravé jedlo.
Arašidové maslo je v poslednej dobe často spomínané v súvislosti so zdravím a zdravým životným štýlom. Poviete si – sú to samé tuky, má to vysokú energetickú hodnotu a navyše – spája sa to s Amerikou, veď to nemôže byť zdravé! Ale opak je pravdou.
Hrášok – maličké zelené guľôčky podporujú telo i dušu. Hrášok je najbohatším zdrojom vitamínu B1, ktorý priaznivo pôsobí na nervovú sústavu. Okrem toho udržuje optimálnu hladinu cukru v krvi, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a eliminuje riziko ochorenia srdca.
Domáce bylinkové maslo sa zíde v každej kuchyni. Kedysi to bola jediná možnosť, ako ho získať. Dnes ho dostaneme kúpiť, ale na to domáce určite nemá. Doma pripravené má obrovskú výhodu, namiešať si ho môžeme podľa potreby a hlavne podľa chuti.
Avokádo patrí medzi tropické ovocie, má tvar hrušky, zvonku zelené so svetložltou a maslovou dužinou, vhodnou na natieranie. Avokádo je zdrojom vitamínov A, C, E a tiež minerálnych látok, ako je horčík, fosfor, draslík a meď.
V ľudovom liečiteľstve je zeler známy ako afriodiziakum, možno ho tak aj poznáte. Má však mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie a do kuchyne neodmysliteľne patrí.