Zdravé varenie sa stáva novodobým trendom a záujem o neho z roka na rok narastá. Existuje niekoľko hlavných zásad, ktoré treba pri príprave jedla dodržiavať, aby sme pripravili chutný a zdravý pokrm.
Poznáte to, dáte si jednu tabličku čokolády, potom druhú, tretiu a už sa neviete zastaviť. Cukor je niekedy naozaj droga a ak si strážite líniu a chcete schudnúť, môže to byť problém. Našťastie však existujú potraviny, ktorými oklamete svoje chuťové bunky alebo jednoducho nahradíte sladkosti.
Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.
Ľudský organizmus si na rozdiel od väčšiny živočíchov a rastlín nedokáže vitamín C syntetizovať sám, a tak je odkázaný na jeho pravidelný príjem vo forme potravy. K rizikovým skupinám patria najmä dojčatá, deti, tehotné a dojčiace ženy.
Od 1. apríla 2009 vstupuje do platnosti smernica Európskeho parlamentu, ktorá prináša zákaz predaja neelektrických meracích zariadení obsahujúcich ortuť na trhu EU. Zákaz, ktorý je súčasťou kampane ochraňujúcej ľudské zdravie aj životné prostredie, sa vzťahuje len na predaj nových prístrojov a týka sa aj v domácnosti bežne používaných sklených ortuťových teplomerov.