Zlé trávenie trápi mnoho Slovákov, často si však za nepríjemný pocit po jedle môžu sami. Gastroenterológ upozorňuje, že na vine nie sú len ochorenia tráviaceho traktu, problémové sú aj nezdravé stravovacie návyky, nadmerný prísun jedál, zlá kombinácia jednotlivých častí stravy, sedavý spôsob života, nedostatok pohybu a stres. Okrem toho nám MUDr. Miloš Bubán prezradil tipy na potraviny, ktoré podporujú zdravé trávenie.
Bolesti a ťažoba žalúdka môžu mať rôzne príčiny. Najčastejšie však ide o funkčné poruchy trávenia, akými sú meteorizmus (nafukovanie), pyróza (pálenie záhy), reflux a dyspepsia.
Nadúvanie je častým (nemedicínskym) výrazom pre roztiahnutie brucha. Príčinou tohto stavu býva prejedanie sa alebo laktózová intolerancia.
Celiakia je ochorenie charakterizované poškodením tenkého čreva, spojeným so zníženou schopnosťou absorbovať, vstrebávať živiny z čreva. Je to dedičné ochorenie vyvolané intoleranciou gluténu, bilekoviny obsiahnutej v obilninách.
Meteorizmus je stav, ktorý vzniká nahromadením plynov v čreve.