Tie najlepšie veci mávame pod nosom a ani si to neuvedomujeme. Často im venujeme omnoho menej pozornosti ako si zaslúžia a neťažíme z nich všetko, čo nám ponúkajú. Presne toto platí o mlieku, resp. kvasených, teda fermentovaných, „živých“ mliečnych produktoch. Ich prospešnosť bola už mnohokrát potvrdená, napriek tomu ich však často pokladáme za príliš obyčajné.
Horúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení tráviaceho traktu. Ak si chcete užiť letné pochúťky v zdraví, dbajte pri ich príprave najmä na dodržiavanie hygieny, správnych technologických postupov a skladovania.
Intolerancia je neschopnosť človeka znášať určité potraviny, enzýmy, lieky. Inak povedané, ide o neznášanlivosť. Laktózová intolerancia patrí medzi poruchy trávenia, spôsobené poruchou vstrebávania laktózy (mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch).
Otázka zrejme vyvolá vlnu viac, či menej „odborných“ názorov. Pokiaľ ide o vegetariánske stravovanie, nejde o nič nové. Najstaršie zmienky pochádzajú zo starovekej Indie a Grécka. Spájali sa s nenásilným konaním voči zvieratám.
Ešte donedávna platilo, že čím menej tuku potraviny obsahujú, tým sú lepšie, a tak začali byť populárne odtučnené a nízkotučné výrobky. Avšak, nízkotučné výrobky vám v skutočnosti nepomôžu schudnúť, pretože odstránený tuk v nich je nahradený cukrom.
Spomeňte si na dovolenku pri mori. Tamojší obyvatelia sú vitálni v akomkoľvek veku. Sú pozitívne naladení, plní energie a čulí. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy.
Zakysané mliečne výrobky tvoria veľmi širokú kategóriu potravín. Ide o mliečne výrobky, u ktorých bola časť mliečneho cukru (laktózy) premenená zo špeciálnych baktérií mliečneho kvasenia na kyselinu mliečnu a vplyvom zvýšenej kyslosti dochádza k zraneniu bielkovín. Ich pravidelná konzumácia má na naše zdravie blahodarné účinky.
Nemusíte jesť mäso a živočíšne produkty každý deň a základ vášho jedálnička tvorí rastlinná strava? Potom možno patríte medzi vyznávačov tejto diéty. Ide vlastne o flexibilných vegetariánov a vegánov, ktorí si z času na čas doprajú i rezeň či praženicu.
O kozom mlieku kolujú najrôznejšie povery. Vraj je ľahšie stráviteľné a je vhodné aj pre alergikov. Dokonca by malo mať pozitívne účinky v boji s rakovinou. Sú tieto tvrdenia pravdivé? Skúsme sa na kozie mlieko pozrieť bližšie.
Každý z nás vie, že jedlo ovplyvňuje nielen naše emócie, ale aj kvalitu spánku a celkový zdravotný stav. Niektorí ľudia dokonca veria, že špecifická strava môže po určitom čase priniesť životnú rovnováhu.