Pri zostavovaní jedálnička dbáme nielen na to, ako nám čo chutí a aké vitamíny či minerály potrebujeme. Často sa rozhodujeme aj podľa toho, koľko energie, tukov či cukrov nám jednotlivé zložky stravy dodajú. Jeden z minerálov, ktorý naše telo pre správne fungovanie potrebuje, je vápnik. Jeho najväčším zdrojom je mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú však rovnako bohaté aj na kalórie.
Minerál mangán sa podieľa na správnom vývoji našich kostí a chrupaviek. Poslúži ako vhodný doplnok pri liečbe osteoporózy a niektorých kĺbových deformácií. Pokiaľ konzumuje budúca mamička stravu chudobnú na mangán, môže ohroziť vývoj plodu.
Sacharidy sú prírodné zlúčeniny tvorené fotosyntetickou asimiláciou výlučne v zelených rastlinách. Skladajú sa z dusíka, vodíka a kyslíka. Sú definované ako aldehydy alebo ketóny vyšších viacsýtnych alkoholov – polyhydroxyalkoholy, polyhydroxyketóny, alebo sú to ich polykondenzáty.
Čím viac vieme o nutričných, imunologických a ostatných priaznivých vlastnostiach materského mlieka a dojčenia, tým viac si uvedomujeme, aké je nenahraditeľné. Materské mlieko predstavuje „zlatý štandard“ výživy novorodencov a dojčiat.
Chémia je všade okolo nás. Koľko jej spotrebujeme len pri bežnom upratovaní? Medzi látky, ktoré môžu nejakým spôsobom ohroziť našu kožu a zdravie a môžeme sa s nimi dostať do kontaktu, patria produkty vyrobené z ropy – minerálne oleje.
Zeler nabitý zdravím obsahuje množstvo vitamíno a minerálov prospešných pre naše zdravie. Pozitívne pôsobí na naše nervy, pokožku, vlasy i nechty, ale aj pri ochoreniach močových ciest. Okrem toho má toto prírodné afrodiziakum antibakteriálne vlastnosti.
Rovnováha. To je pri správnej životospráve to najdôležitejšie. Vybalansovať všetky dôležité živiny v jedle nie je žiadna veda. Treba len vedieť, ako na to. Pomôže vám s tým doktorka Kvetoslava Rimárová