Slané pečivo k vínu alebo k čaju. Vlastná výroba určite poteší členov rodiny, návštevy, najmä počas vianočných sviatkov. Z jedného cesta môžeme vytvoriť a ozdobiť rôzne tvary. Upečme si chutné „ozdoby zjedenie“.
Vianoce by sa bez rôznych koláčikov a sladkostí jednoducho nezaobišli. No i vianočné pečenie môže byť zdravšie. Inšpirujte sa receptom od slovenského šéfkuchára na tieto guličky zo zdravých ingrediencií.
Hrušky a jablká patria medzi obľúbené jesenné ovocie, plné vitamínov. Mak je zase známy svojím vysokým obsahom vápnika. Spojte tieto zdravotné benefitya upečte si nasledujúci zdravší koláčik.
Ľudí, trpiacich laktózovou intoleranciou, je čoraz viac. Riešením môže byť konzumácia rastlinných mliek. Tie získavajú množstvo fanúšikov najmä u vegánov. Sú ľahšie stráviteľné, neobsahujú žiadny cholesterol, majú viac sacharidov a menej bielkovín ako kravské mlieko. Rastlinné mlieka sú zdrojom vitamínov a vlákniny.
Mak určite nepatrí iba k Vianociam. Doprajte si ho pravidelne. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, tuky, kyselinu linolovú (nenasýtenú mastnú kyselinu) a vitamín E. Mak je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik...
Pšeno je výbornou a zdravou potravinou nielen pre celiatikov. Táto obilnina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Môžeme ho použiť ako prílohu, či zahustenie do polievok alebo robiť z neho ranné kaše. Ak máte chuť si zamaškrtiť, vyskúšajte z neho tento zdravý koláčik.
Ryžový nákyp je stará klasika. V tomto recepte sme zamenili ryžu za celozrnný kuskus, čo jedlu dodá úplne iný rozmer. Navyše sme nepridali zavárané ovocie, v ktorom sa nachádza cukor, ale ovocie zo zásob z mrazničky.
Arašidové maslo je v poslednej dobe často spomínané v súvislosti so zdravím a zdravým životným štýlom. Poviete si – sú to samé tuky, má to vysokú energetickú hodnotu a navyše – spája sa to s Amerikou, veď to nemôže byť zdravé! Ale opak je pravdou.
Hoci sa makové semienka používajú v kuchyni už od nepamäti, len málokto z nás vie aké pozitívne účinky majú pre naše zdravie. Či ich použijeme ako ozdobu na vrch jedál alebo ako korenie do pokrmov, môžeme si byť istí, že pre náš organizmus to bude len prínosom.
Mak je nesporne zdravá potravina. Je bohatý na vitamín E, kyselinu linolovú a najmä vápnik. Veľmi dobre vplýva tiež na stav nechtov, vlasov a zubov. A pôsobí proti stresu. V podobe sladkého pokušenia o to viac...