Intolerancia je neschopnosť človeka znášať určité potraviny, enzýmy, lieky. Inak povedané, ide o neznášanlivosť. Laktózová intolerancia patrí medzi poruchy trávenia, spôsobené poruchou vstrebávania laktózy (mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch).
Symptómy laktózovej intolerancie sú len veľmi ťažko odlíšiteľné od alergie na kravské mlieko. Napriek tomu ide o dva celkom iné zdravotné problémy, ktoré majú pre človeka rozdielne následky a obmedzenia pri stravovaní. Viete, ktoré to sú?
Spoločnosť Coca-Cola prináša na slovenský a český trh novú značku rastlinných nápojov AdeZ. Ucelený rad nápojov na báze obilnín, kokosu a mandlí je k dispozícii v piatich variantoch a ponúkne pestrý mix chutí pre všetkých milovníkov nápojov z rastlinných surovín. Zabalené budú do ekologicky šetrných plastových fliaš, tzv. Plant Bottle.
Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.
Pod pojmom intolerancia laktózy rozumieme abnormálnu reakciu organizmu na mlieko a mliečne výrobky.
Prechodom do zrelého veku začína ženy v klimaktériu často ohrozovať „tichý zlodej kostí“ – osteoporóza.
Každý, kto trpí intoleranciou laktózy alebo alergiou na potraviny, si dáva pozor na to, čo zje. Ako si však poradiť v reštaurácii, kde nepoznáme presné zloženie jedla? Niektoré reštauračné zariadenia našťastie začali v jedálnych lístkoch uvádzať, aké alergény sa v jedlách nachádzajú.
Svetový týždeň dojčenia si každoročne pripomíname od 1.8 do 7.8 vo viac ako 120 krajín sveta. Vyhlasuje ho Svetové aliancia na podporu dojčenia (WABA) a tohtoročným mottom je: "Desať krokov k lepšiemu dojčeniu".
Letná sezóna je tu a s ňou prichádza aj obdobie dovoleniek. S dovolenkami sa spája nielen relax, ale aj starosti, ktoré sú o to väčšie, ak si človek nemôže dopriať všetky jedlá, ktoré sa v destinácii ponúkajú. Ako si s problémom môže poradiť jedna pätina Slovákov trpiacich intoleranciou laktózy?
Mlieko a mliečne produkty je vďaka zloženiu vhodné prijímať v strave pravidelne. Asi 20 percent slovákov si to však kvôli ťažkostiam s jeho trávením nemôže dovoliť. Združenie Intolerancia laktózy preto organizuje bezplatné otestovanie pre občanov, ktorí chcú vedieť, či za ich tráviace problémy môže laktóza v mlieku.