Kukurica je prastará kultúrna plodina, pôvodom z Ameriky. Už od nepamäti ju nazývajú kráľovnou polí, nielen z dôvodu jej veľkoplošného zastúpenia na našom území, ale aj pre jej širokého uplatnenia ako krmoviny, potraviny a cennej suroviny pre priemyselné využitie.
Táto rastlina sa pestovala už v praveku. Pôvod má pravdepodobne v Strednej Amerike - od Mexika po Andy v Peru. Dnes je rozšírená po celom svete v tropickej a subtropickej oblasti. Plody sa podobajú hruške, sú veľmi zdravé a využiteľné v kuchyni na desiatky spôsobov.
Obmedzili ste alebo prestali používať bielu múku a snažíte sa zmeniť svoj životný štýl k zdravšiemu? Predstavíme vám niekoľko možností zdravých náhrad, aby ste sa nemuseli ničoho chutného vzdávať.
Pizza je jedno z najobľúbenejších fast foodových jedál. V tomto recepte sme nahradili bielu múku zdravšou verziou, špaldovou múkou. Nepoužili sme kečup s aditívami a cukrom, ale ideálne čisté lúpané paradajky (konzervu hľadajte bez cukru).
Chróm je esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou. Aké je odporúčané denné množstvo?
Pamätáte sa na starú radu, že máte jesť mrkvu aby ste dobre videli? Hromadia sa dôkazy, že antioxidačné živiny, nachádzajúce sa v mnohých rastlinných potravinách, vrátane mrkvy, ostatnom červenom a žltom ovocí a zelenine a rybích olejoch sú účinné pri prevencii problémov s videním, často spojených so starnutím.
Recept na zeleninové rizoto
Recept na grilovaný hamburger s paprikou
Recept na grilovanú kukuricu