Reďkovka má pôvod vo východnej Ázii. Ľudstvo ju pozná od staroveku, už vtedy ju vraj pestovali vo veľkom. V 16. storočí sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť veľmi chutné odrody. Reďkovka je rýchly zdroj vitamínu C, skupiny vitamínov B, minerálnych látok a silíc. Takisto sa z nej dajú pripraviť nielen zdravé, ale i chutné jedlá.
Nasledujúca nátierka je vynikajúcim zdrojom sacharidov a rastlinných bielkovín. Najviac vynikne jej výživná hodnota, keď ju natriete na celozrnný chlieb. Sezamová pasta tahini jej dodá chuť podobnú syru a navyše obsahuje zdraviu prospešné mastné kyseliny.
Šošovica je bielkovina, ktorá na vašom tanieri funguje rovnako dobre ako mäso. Šalát z nej má sviežu chuť, dá sa jesť sám, ale aj ako príloha. Doplniť ho môžete syrom, napríklad feta.
Áno, aj chudnutie vie byť príjemné, ak viete, ako na to. Tie základné pravidlá na získanie alebo udržanie skvelej postavy všetci poznáme. Správne sa stravovať, hýbať sa, veľa spať a mať pravidelný režim. No sú tu aj iné tipy, ktoré potešia rovnako telo ako i dušu a sú účinné.
Kurkuma je viac ako korenie. Označovaná je tiež ako indický šafran a považovaná aj za elixír života. Kurkume sa pripisuje vlastnosť, že je silným antioxidantom, pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Má priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmus a celkovú vitalitu organizmu.
Chuť syra dokážu zaujímavým spôsobom zvýrazniť bylinky. Navyše, ak sú vypestované doma, nemusíme sa obávať žiadnych škodlivých látok.
Bolesť sa obvykle rieši predpisom liekov proti bolesti, napríklad ibuprofénom. Avšak, mnohé z nich majú nepriaznivé vedľajšie účinky a nie sú bezpečné pre tehotné ženy. Našťastie, existujú aj prírodné alternatívy, ako sa zbaviť bolesti.
Zaujímavú krajinu, obklopenú Atlantickým oceánom, Stredozemným morom, oddelenú úzkou úžinou od afrického kontinentu, spoznávame ako turisti, ale tiež prostredníctvom výborného jedla. Kto by nepoznal tortillu, gazpacho či grenadinu?
Ide o regionálne španielske jedlo, ktoré sa vyskytuje v oblasti Valencie. Tamojší obyvatelia ho považujú za svoje národné jedlo. Je z ryže podobné rizotu či pilafu, ktorý je typický skôr pre Východnú a Strednú Európu.
Táto chutná a mimoriadne voňavá korenina nám pomáha v boji proti rakovine a cukrovke, skrášľuje pleť, lieči dušu a má silné protiinfekčné účinky. Aj napriek tomu to s ňou však netreba preháňať, môže byť totiž toxická.