Táto zdravá, dostupná a ľahko spracovateľná potravina posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti vzniku rakoviny. Okrem toho obsahuje viac vitamínu C ako niektoré citrusy.
Ak si pamätáte chuť kelového prívarku z družiny a nevybavujú sa vám veľmi príjemné spomienky, dajte tejto zdravej zelenine ešte šancu. Kel je bohatý na vitamín C, kyselinu listovú a betakarotén, znižuje cholesterol a posilňuje imunitný systém.
Kel má špecifickú chuť a mnoho ľudí ho nemusí. Je však veľmi zdravý a existuje veľa vynikajúcich receptov, ako ho pripraviť. Ak nechcete tepelnou úpravou znehodnotiť cenné vitamíny, skúste tento chutný šalát.
Dlhý čas panoval názor, že najzdravšie potraviny sú tie pestrofarebné – zelené ako špenát, modré ako čučoriedky či červené ako paprika. Americký odborník na zdravú výživu Jonny Bowden s týmto názorom súhlasí, no aj podľa neho existuje pár výnimiek, medzi ktorými nechýbajú huby alebo karfiol.