Táto kakaová pochúťka patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Dnes už existuje veľa druhov čokolád, a preto sa často hovorí, že je nezdravá. No nie je tomu celkom tak, poďme sa pozrieť na to, ktorá čokoláda je tá pravá a koľko množstva telu prospeje.
Kakao ako prírodný zdroj magnézia, energie, antioxidantov aj dobrej nálady. Takto ho poznali už v časoch Mayov a Aztékov. Jeho účinky potvrdzujú rôzne štúdie, ktoré hovoria o všeobecne priaznivom vplyve kakaa na náš organizmus.
Karob alebo “svätojánsky chlieb“ je tmavohnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua, pochádzajúce z Blízkeho východu. Jeho plody sa melú na prášok podobný kakau. Tento obľúbený prášok Indiánov mnohí z nás nepoznajú, v čom sú jeho najväčšie výhody?
Aké by to boli Vianoce bez sladkého pečiva, dezertov, čokoládových dobrôt? Iste, treba pri tom myslieť aj na svoje zdravie, preto máme pre vás recept na sladkosť, ktorú si môžete dovoliť bez výčitiek, priamo od slovenského šéfkuchára.
Radi si občas pochutnáte na niečom sladkom? Neviete odolať čokoláde a iným sladkostiam? Nemusíte sa úplne vzdávať maškrtenia, no pripravte si radšej tieto zdravšie alternatívy.
Žijeme rýchlo, stravujeme sa čoraz horšie, stres máme na dennom poriadku. Všetky tieto faktory zhoršujú nielen naše zdravie, ale aj sexuálny život.
Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta.
Vo viacerých kultúrach majú potraviny a nápoje, ktoré obsahujú kofeín, nezastupiteľnú úlohu. Kofeín patrí medzi najpreskúmanejšie zložky potravy, ale doterajšie vedecké poznatky nie sú úplné, teda stále o ňom nevieme všetko, čo by sme mohli.
Theobroma cacao znamená v preklade potravu pre bohov. Je to tiež botanický názov pre kakaovník, po tisícročia najvyššie cenenú plodinu. Uspokojovanie rastúceho celosvetového apetítu po čokoláde, je zaujímavým predmetom štúdie v rozvoji trvale udržateľného poľnohospodárstva.
Recept na ryžovú kašu na spôsob sladkého nákypu