Záujem o sezónne ovocie a zeleninu stále rastie. Čerstvé ovocie a zelenina zaručujú vysoký obsah minerálov a vitamínov. Na našich poliach sa teraz žne napríklad špenát, reďkovky, špargľa alebo lahôdková cibuľka. Pre niekoho ide o bežné a všedné potraviny. Málokto ale vie, že v obsahu prospešných látok pre naše telo hravo predčia aj veľmi obľúbené avokádo, ktoré sa v posledných rokoch prezentuje ako superpotravina.
Nátierky nie sú vôbec náročné na čas, a pri troche snahy dokážeme vyčarovať zdravé raňajky, desiatu, či rýchle občerstvenie pre návštevy. Klasickou nátierkou je nátierka bryndzová známa tiež ako šmirkas. Pôvod slova pochádza z nemeckého slova Schmirkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr.
Vedeli ste, že červená kapusta obsahuje až dvakrát toľko vitamínu C ako citrón? Alebo, že podporuje tvorbu červených krviniek? A to zďaleka nie je všetko. Využite jej zdravotné benefity a pripravte si z nej nasledujúcu pochúťku.
Máte radi ku jedlu ľahké zeleninové šaláty? Čo tak využiť prvé jarné plodiny a pripraviť si zdravú pochúťku z jarnej cibuľky a reďkoviek? Známy slovenský šéfkuchár má pre vás jeden tip.
Jarná cibuľka je vlastne mladunká cibuľa zbieraná oveľa skôr než dozreje a dosiahne svoj zenit. Mladé cibuľové výhonky sú jedny z prvých poslov jari a tiež znamením, že nadišiel čas k jarnej vitamínovej očiste tela. Jarná cibuľka obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a tiež spektrum minerálnych látok.
Obľúbená je pre jedinečnú chuť, ktorú dodáva takmer každému jedlu, a okrem toho má aj významné liečivé účinky. Hoci si pri jej čistení a krájaní často poplačeme, stojí to za to, pretože obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok.