Až do začiatku 19. storočia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Dnes je k dispozícii takmer pre každého, obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Skúste si z nej pripraviť nasledujúcu polievku s cesnakom, cibuľou, zázvorom i vínom.
Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete a zároveň má minimum kalórií. Potravina, ktorú mnoho detí a dokonca aj dospelých nemôže ani cítiť, pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. Navyše so špenátom môžete v kuchyni vykúzliť mnohé dobrôtky.
Hoci špargľa patrí k jari, oceníme ju aj počas horúcich letných dní, kedy sa nám žiada ľahší jedálniček. Vyskúšajte si ju jednoducho zapiecť s ementálom, prosciuttom a pridajte trošku bieleho vína.
Strukoviny sú súčasťou zdravého jedálnička už od nepamäti. Okrem ich skvelej schopnosti zasýtiť sa môžu pochváliť aj mnohými ďalšími benefitmi. Cícer baraní je celosvetovo treťou najvýznamnejšou strukovinou po hrachu a fazuli. Zaraďte ho do svojho menu napríklad i s týmto chutným bravčovým mäsom.
Táto rastlina sa pestovala už v praveku. Pôvod má pravdepodobne v Strednej Amerike - od Mexika po Andy v Peru. Dnes je rozšírená po celom svete v tropickej a subtropickej oblasti. Plody sa podobajú hruške, sú veľmi zdravé a využiteľné v kuchyni na desiatky spôsobov.
Rastlina banánovník bol domestikovaný v juhovýchodnej Ázii. Podľa archeologických nálezov to mohlo byť pravdepodobne na území dnešnej Papuy-Novej Guinei, možno už 8000 rokov pred naším letopočtom. Prešli tisícky rokov a patrí medzi najobľúbenejšie ovocie, pre svoju chuť i zdravotné účinky. Skúste s nami aj tento banánový tento recept.
Liečivá bylinka je údajne pomenovaná podľa medveďov - keď sa vyslabnuté prebudili zo zimného spánku, vrhli sa práve na túto bylinku. Použiť ju môžete pri príprave rôznych chutných jedál. Skúste napríklad nasledujúce pesto k cestovinám či na toasty.
Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe. V listnatých a lužných lesoch ho nájdeme od marca do mája. Objaviť ho nie je vôbec zložité, pretože väčšinou sa vyskytuje húfne a tvorí veľké zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa šíri celým lesom. Rozmýšľate, ako túto bylinku využiť v kuchyni? Máme pre vás tip.
Vlašské orechy sú u nás najznámejším a najobľúbenejším druhom. Svojim tvarom pripomínajú ľudský mozog. Tento druh orecha je veľmi výživný. Jeho výživná hodnota je vyššia ako pri hovädzom mäse. Veľmi obľúbený je aj v stredomorskej kuchyni. A samozrejme pri pečení rôznych sladkých dobrôt.
Treska je veľmi významná pre zdravie vďaka svojmu zloženiu, keďže je veľmi bohatá na tryptofán, serotín (hormón šťastia) a omega-3 mastné kyseliny. Pokiaľ chcete schudnúť, určite sa obráťte na tento druh ryby, pretože má nízku kalorickú hodnotu. Pozrite sa, ako si ju chutne pripraviť.