Strukoviny nie sú len výborným doplnkom k mäsu alebo do šalátu. Obsahujú aj mnoho výživných látok, vďaka ktorým môžu úspešne bojovať s civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka, vysoká krvný tlak či kardiovaskulárne choroby.
Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina. Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje.
Každý z nás vie, že jedlo ovplyvňuje nielen naše emócie, ale aj kvalitu spánku a celkový zdravotný stav. Niektorí ľudia dokonca veria, že špecifická strava môže po určitom čase priniesť životnú rovnováhu.
Máte radi zemiaky na rôzne spôsoby? Ak chcete ozvláštniť klasickú zemiakovú kašu, skúste tento fantastický recept. Trochu fazule, tvarohu, kyslej kapusty a hneď máte inú chuť jedla.
Fazuľa je chutná strukovina, ktorá vraj podporuje chudnutie, zvyšuje vitalitu a predlžuje život. Je významným zdrojom bielkovín, má málo tukov, naopak obsahuje vysoký podiel vlákniny. Ak ešte nie je pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, mali by ste tak rozhodne spraviť.
Fazuľa s čiernym očkom – vigna čínska je bohatá na vitamíny skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin, B 7 – biotin (vitamín H) a B9 – kyselina listová). Z minerálnych látok je zastúpený vápnik, železo, horčík, selén a zinok, ktorý pomáha telu bojovať s chorými bunkami. Okrem toho je fazuľa s čiernym očkom bohatým zdrojom bielkovín, potrebných na budovanie svalovej hmoty a zvyšovanie energie.
Strukoviny obsahujú veľa bielkovín, preto môžeme nimi nahradiť mäso - živočíšne bielkoviny, najmä v diétnom stravovaní. Medzi naše najčastejšie strukoviny patrí fazuľa, šošovica, hrach, sója a menej preferovaný cícer a bôb, ktorý je však rovnako zdraviu prospešný.
Recept na španielsku fazuľovo-cícerová polievka
Pochádza zo Stredomoria a patrí k najstarším pestovaným potravinám. V starovekom Ríme bol považovaný za vzácnu vec, aj preto si nejedna rodina dala meno Cicero.