Červená repa (cvikla) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), z ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, podporuje tvorbu červených krviniek či žlče a dajú sa z nej pripraviť rôzne dobrôtky. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept.
Odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Šťava z cvikle je zase veľmi prospešná pri menštruačných ťažkostiach.
Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.
Uzdravujúce účinky červenej repy poznáme už z detstva. Aj vy patríte medzi ľudí čo majú voči nej predsudky? Pozrite sa, ako ju pripraviť čo najchutnejšie a využiť jej zázračné účinky na telo.
Červená repa je jedna z najliečivejších a najvšestrannejšie použiteľných potravín. Zdravá strava je jeden zo spôsobom ako dosiahnuť status: „vyzerať lepšie, cítiť sa lepšie a mať sa lepšie“, k čomu červená repa určite pomáha.
Chuť cvikly je osviežujúca a polievka z nej má nevšedný výraz. Len si predstavte tú sýtu a lákavú farbu. Nemáte chuť sa ihneď do nej pustiť?
Všetci vieme, že cvikla je nesmierne zdravou potravinou - chráni nás proti rakovine, podporuje imunitu a regenárciu. Preto by sme ju do svojho jedálnička mali zaraďovať počas celého roka. Varená, pečená či surová? Nechajte sa inšpirovať našim čitateľským receptom.
Cvikla alebo červená repa a látky, ktoré obsahuje majú pre naše zdravie veľký význam. Bohužiaľ, nedajú sa uložiť v tele do zásoby, a preto by sme ich mali prijímať pravidelne. Ak máte radi sladké, skúste náš čitateľský recept.