Cukrovka alebo diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktoré môže v prípade nedodržiavania nastavenej liečby viesť k vážnym komplikáciám. S porušovaním režimu a stravovacími prehreškami sa však diabetológovia nestretávajú len po sviatočnom období, ale celoročne.
Cukor nie je zdravý, sladká chuť je však príjemná. Pre zdravie je najlepšie sa mu vyhnúť, prípadne jeho konzumáciu v čo najvýraznejšej miere obmedziť. Sladkú chuť je však možné si dopriať aj podstatne zdravším spôsobom. Ako? Možností je viacero.
Cukrov v ovocí, zelenine a produktoch s prirodzeným obsahom tukov a cukrov nie je dôvod sa obávať. Naopak je to v prípade produktov s umelo dodávaným, rafinovaným cukrom. Jeho konzumácia je jednou z hlavných príčin vzniku chronických chorôb, preto by mal tvoriť denne najviac 10% energetického príjmu (1).
Diabetes je stále vážnejším svetovým problémom, a preto sa vláda tejto krajiny rozhodla radikálne zakročiť. Podľa prieskumu tu ľudia konzumujú až 12 čajových lyžičiek cukru denne a z toho až polovica pochádza zo sladených nápojov.
Zdravá a lacná náhrada cukru je vhodná pre diabetikov a tiež pomáha s redukciou odpadu.
Vedieť, ako sa pri cukrovke správne stravovať nemusí byť vždy jednoduché.
Spoločnosť Coca-Cola prináša na slovenský a český trh novú značku rastlinných nápojov AdeZ. Ucelený rad nápojov na báze obilnín, kokosu a mandlí je k dispozícii v piatich variantoch a ponúkne pestrý mix chutí pre všetkých milovníkov nápojov z rastlinných surovín. Zabalené budú do ekologicky šetrných plastových fliaš, tzv. Plant Bottle.
Karob alebo “svätojánsky chlieb“ je tmavohnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua, pochádzajúce z Blízkeho východu. Jeho plody sa melú na prášok podobný kakau. Tento obľúbený prášok Indiánov mnohí z nás nepoznajú, v čom sú jeho najväčšie výhody?
Asi už nikoho neprekvapí, že biely cukor skutočne nie je pre nás zdravý. Cukor sa do tela dostáva v mnohých formách a je takmer nemožné sa ho vyvarovať , ak budeme jesť akýkoľvek typ priemyselne spracovanej stravy. Väčšina ľudí zažíva skvelý pocit potom, čo cukor vo svojej strave výrazne obmedzí. Napríklad prostredníctvom pestrej diéty, ktorá jeho konzumáciu zásadne upraví.
Väčšina ľudí je závislá na sladkom a pri snahe o zmenu jedálnička siahajú po zdravších alternatívach. V súčasnosti je na trhu mimoriadne propagované sladidlo agáve, ktoré sľubuje šetrnosť najmä voči diabetikom v zmysle stálosti hladiny cukru v krvi. Podľa predávajúcich, tento prírodný sirup ponúka konzumentovi minimum kalórii oproti rafinovanému cukru, a taktiež sa pýši nízkym glykemickým indexom.