Ak nás zmohla chrípka, nachladnutie spravidla nemáme chuť na nič, ani na jedlo. Chrípka, nachladnutie, kašeľ môžu prísť v každom ročnom období. Určite to poznáte, zle sa nám dýcha a bolí nás celé telo, jednoducho nás bolí "celý človek“. V tejto situácii je dôležité prijímať výživnú stravu a dostatok tekutín. Iba tak získame potrebné vitamíny, minerálne látky a samozrejme telo dostatočne zavodňovať.
Až do začiatku 19. storočia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Dnes je k dispozícii takmer pre každého, obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kalórii. Skúste si z nej pripraviť nasledujúcu polievku s cesnakom, cibuľou, zázvorom i vínom.
I keď v detstve asi väčšina z vás neobľubovala túto zeleninu, v dospelosti iste oceníte všetky jej zdravotné benefity. Navyše ste už určite dávno zistili, že sa z nej dajú pripraviť naozaj chutné jedlá. Vyskúšajte aj túto špenátovú polievku od slovenského šéfkuchára.
Táto rastlina sa pestovala už v praveku. Pôvod má pravdepodobne v Strednej Amerike - od Mexika po Andy v Peru. Dnes je rozšírená po celom svete v tropickej a subtropickej oblasti. Plody sa podobajú hruške, sú veľmi zdravé a využiteľné v kuchyni na desiatky spôsobov.
Dodržiavate na Veľký piatok prísny pôst alebo si len chcete upokojiť žalúdok pred nastávajúcim hodovaním? Potom stavte na túto zdravú a chutnú hráškovú polievku s feniklom. Pripravenú ju máte raz-dva.
Ide o ukážku jednoduchej a zdravej indonézskej kuchyne, ktorá ničím nezaostáva za ostatnými ázijskými krajinami. Základom býva ryža, tofu, kuracie mäso, pripadne krevety či zelenina. Charakteristickým rysom tohto pokrmu je dohneda sfarbená ryža.
Kto by ich nechcel mať pevné, zdravé, husté a lesklé? Genetika, nedostatok výživných látok, vitamínov a minerálov, hormonálne zmeny, vonkajšie prostredie, mráz, chlad, slnko, smog. To všetko vplýva na ich kvalitu a vitalitu. Keď je oslabená, vlasy sú krehké, lámavé, štiepia sa a vypadávajú. Vtedy je potrebné im pomôcť správnou výživou zvnútra i zvonka
Konzumuje sa surová, varená, pečená aj smažená. Ťažko sa bez nej zaobíde nejaká kuchyňa. Cibuľa tvorí základ väčšiny jedál. To je však len jedna časť jej využitia. Vo veľkom sa používa ako prírodný liek, ktorý funguje už po stáročia.
Aj napriek charakteristickému, často nepríjemnému zápachu, je cesnak odjakživa obľúbený a patrí medzi najúčinnejšie (nielen ľudové) prírodné liečivá. Skvele ochutí mnohé pokrmy, napríklad aj polievky.
Blíži sa zima a s ňou i chuť na mastnejšie jedlá a pokrmy. Vyskúšajte si pripraviť podľa fotoreceptu bravčovú krkovičku na chutnom cideri.