Či už sa chystáte na turistiku alebo na výlet do susedného mesta, nie vždy máte čas, chuť, alebo príležitosť stravovať sa v reštauráciách. Mnohí si radi zbalia nejaký ten chlebík či sladkosť pre čas núdze do batohu. Zobrať si niečo zdravé pod zub je vždy lepšia možnosť, ako sa zastaviť vo fastfoode, alebo dokonca hladovať. Čo odporúča na cesty výživová poradkyňa?
Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe. V listnatých a lužných lesoch ho nájdeme od marca do mája. Objaviť ho nie je vôbec zložité, pretože väčšinou sa vyskytuje húfne a tvorí veľké zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa šíri celým lesom. Rozmýšľate, ako túto bylinku využiť v kuchyni? Máme pre vás tip.
Hoci špenát pochádza až z juhozápadnej Ázie, dnes tvorí neodmysliteľnú súčasť nášho zdravého jedálnička. Obsahuje kvantum výživných látok a vitamínov. Je len minimálne kalorický a dajú sa z neho pripraviť ozajstné lahôdky. Spestrí napríklad aj tieto chutné cestoviny s ricottou.
V lete väčšina z nás nechce zaťažovať tráviaci systém jedlami, ktoré konzumujeme v ostatných ročných obdobiach. Prirodzene sa nám žiada viac ovocia, zeleniny, tekutín. Pozrite sa na niekoľko tipov, ako prispôsobiť a odľahčiť váš jedálniček na leto.
Mnohí ľudia v poslednom čase experimentujú s vynechávaním pečiva a sacharidov. Zdá sa im, že to má dobré účinky na chudnutie. Nenechajte sa však zmiasť, treba rozlišovať medzi rafinovanými obilninami, celými zrnami a rôznymi zdrojmi sacharidov, pretože účinky sa môžu veľmi líšiť.
Z výživového hľadiska je ovos a raž najhodnotnejší druh obilia. Sú zdrojom energie a ľahko rozpustnej vlákniny. Čo tak skúsiť ražné cestoviny?
Milujete cestoviny, no po ich konzumácii sa cítite, ako keby ste zhrešili? To už nemusíte, cestoviny organizmu prospievajú. Poradíme vám, aké cestoviny a v akom množstve môžete zjesť aj v prípade, že si chcete ustrážiť svoju štíhlu postavu.
Niektoré potraviny vám pri ich konzumácii navodia pocit, akoby ste boli oveľa viac hladní než v skutočnosti ste. To potom vedie k tomu, že aj viac zjete a o štíhlej línii môžete len snívať. Pozrime sa, ktoré sú tie rizikové.
Cestoviny pokojne môžeme zaradiť aj do nášho diétneho jedálnička, ak si ustrážime veľkosť porcie. Najmä v kombinácii so zeleninou sú určite výbornou zdravou pochúťkou.
Odborníci na výživu preferujú cestoviny bezvaječné a celozrnné. Zásadne ich nevaríme dlho, čím dlhšie sa varia, tým majú vyšší glykemický index (potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a rýchlo vstrebáva, zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu).