Superpotraviny sú aktuálne modernou témou. Aká je pravda o nich? Sú to predovšetkým exotické plodiny alebo ich nájdeme aj u nás doma? Máme pre vás 7 tipov na známe i menej známe superpotraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku.
Občas je dobré si prečistiť krv, kde sa hromadia aj nežiaduce látky. Existujú prírodné cesty, ako zbaviť krv týchto substancií. Ide o zeleninu, ovocie a bylinky prístupné každému z nás.
Červená repa (cvikla) je dvojročná rastlina, zástupca koreňovej zeleniny z čeľade laskavcovité (Amaranthaceae), z ktorej sa konzumuje jej podzemná časť. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, podporuje tvorbu červených krviniek či žlče a dajú sa z nej pripraviť rôzne dobrôtky. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept.
Odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia. Šťava z cvikle je zase veľmi prospešná pri menštruačných ťažkostiach.
Nie sú to typické repáky z kysnutého cesta s plnkou z repy, ani čisto zemiakové placky, i keď na Liptove zemiaky volajú repou. Sú to placky kombinované z repy i zemiakov. Výsledkom je výborná chuť spolu s unikátnymi účinkami na naše zdravie.
Uzdravujúce účinky červenej repy poznáme už z detstva. Aj vy patríte medzi ľudí čo majú voči nej predsudky? Pozrite sa, ako ju pripraviť čo najchutnejšie a využiť jej zázračné účinky na telo.
Správne trávenie je pre optimálne zdravie nevyhnutné. Červená repa obsahuje veľa betaínu, ktorý napomáha povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Okrem toho zabraňuje kôrnateniu tepien a aktivuje činnosť pečene.
Červená repa je jedna z najliečivejších a najvšestrannejšie použiteľných potravín. Zdravá strava je jeden zo spôsobom ako dosiahnuť status: „vyzerať lepšie, cítiť sa lepšie a mať sa lepšie“, k čomu červená repa určite pomáha.
Chuť cvikly je osviežujúca a polievka z nej má nevšedný výraz. Len si predstavte tú sýtu a lákavú farbu. Nemáte chuť sa ihneď do nej pustiť?