Na Slovensku je evidovaných viac ako 33-tisíc ľudí s touto diagnózou, ale podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti je ich v skutočnosti omnoho viac.
Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných, pričom zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozorňuje pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť.
V poslednom období neustále stúpa počet celiatikov pre ktorých je zatiaľ jedinou liečbou prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty a stúpa aj záujem o bezlepkové výrobky. Posledné sčítavanie celiatikov na Slovensku k 31.12.2019, hovorí o počte 22 735 pacientov. Jedná sa o pacientov, ktorí sú dispenzarizovaní v gastroenterologických ambulanciách. Skutočný počet pacientov s týmto ochorením je podstatne vyšší a mnohí z nich o svojej diagnóze ešte stále nevedia. Bezlepková diéta predstavuje liečebnú alternatívu aj pacientom s neceliakálnou gluténovou senzitivitou (NCGS), ktorej výskyt je podstatne vyšší ako u samotnej celiakie.
Gaštany možno pôsobia ako bežný druh orechov, no okrem lákavej vône a jedinečnej chuti majú aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. Ocenia ich aj ľudia s vysokým krvným tlakom, osteoporózou či celiatici .
Bolesti brucha, riedka stolica, časté hnačky, nafukovanie, zvýšená teplota... Aj to môžu byť príznaky toho, že s vaším tenkým črevom niečo nie je v poriadku. Pozrite sa, aké ochorenia ho postihujú najčastejšie.
Pšeno je výbornou a zdravou potravinou nielen pre celiatikov. Táto obilnina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Môžeme ho použiť ako prílohu, či zahustenie do polievok alebo robiť z neho ranné kaše. Ak máte chuť si zamaškrtiť, vyskúšajte z neho tento zdravý koláčik.
Citlivosť na lepok sa podľa najnovších zistení javí ako skutočný zdravotný problém a konzumácia bezlepkovej stravy nie je len módnym výstrelkom. Niektorí ľudia totiž po zjedení lepku trpia zmenami v tele, odlišnými od tých, ktoré sprevádza buď celiakia alebo alergia na pšenicu.
Téma o ľudských plynoch nie je obľúbeným rozhovorom, ktorý medzi sebou ľudia zvyknú viesť. Hoci to nie je príjemné, je nutné riešiť a liečiť problémy týkajúce sa častých plynov či iných neobvyklých príznakov.
Celiakia je ochorenie so sprievodnou komplikáciou zákazu jedenia obyčajného chleba a všetkých produktov, v ktorých sa nachádza klasická múka. Ako s takouto chorobou a vyplývajúcimi obmedzeniami žiť?
Aj vy trpíte na ochorenie celiakia, v dôsledku ktorého si musíte dávať veľký pozor na to, čo zjete? Tieto praktické rady ohľadom stravovania vám pomôžu a uľahčia váš život.